Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CONDAMNATUL Silvio Berlusconi face jocurile în Italia: Și-a pus o apropiată la șefia Senatului, iar Mişcarea 5 Stele a preluat-o pe cea a Camerei Deputaților

berlusconi

Cele două camere ale parlamentului italian au reuşit sâmbătă să-şi aleagă preşedinţii, după trei tentative eşuate şi după ce în final alianţa dreapta-extrema dreaptă a ajuns la o înţelegere cu formaţiunea antisistem Mişcarea 5 Stele (M5S) pentru ca fiecare să preia preşedinţia unei camere, informează agenţiile de presă internaţionale.

Astfel, Roberto Fico, membru al M5S, a devenit preşedinte al Camerei Deputaţilor, în timp ce Elisabetta Alberti Casellati, o apropiată a lui Silvio Berlusconi, a preluat preşedinţia Senatului, scrie agerpres.ro.

Citește și: Acuze grave ale lui Dan Negru! De ce l-ar fi refuzat, de fapt, Televiziunea Română pe Andrei Gheorghe

Partidele politice au purtat negocieri intense pe parcursul nopţii pentru a ajunge la un compromis privind conducerea parlamentului în care nicio formaţiune sau alianţă nu a obţinut majoritatea absolută la alegerile din 4 martie.

Formaţiunile cele mai bine plasate în urma acelui scrutin, alianţa dreapta-extrema dreaptă formată din Forza Italia a lui Berlusconi şi Liga lui Matteo Salvini, care a obţinut 37% din voturi, şi M5S, devenit primul partid al Italiei, cu 32% din voturi, au revendicat fiecare conducerea legislativului. Impasul a fost accentuat de apariţia unor disensiuni în interiorul alianţei dreapta-extrema dreaptă, partidul lui Berlusconi acuzând formaţiunea de extremă dreapta a lui Salvini că se apropie de M5S în vederea formării unei majorităţi în legislativ.

Citește și: S-a aflat! Cine o va înlocui pe Andreea Mantea la Kanal D

Odată depăşit blocajul desemnării conducerii celor două camere, următorul pas este alcătuirea viitorului guvern care să fie sprijinit de o majoritate parlamentară încă în curs de negociere. Configuraţia fragmentată a legislativului riscă să creeze un blocaj, dar în acelaşi timp permite numeroase combinaţii pentru formarea unei majorităţi, cum ar fi o coaliţie între partidele care şi-au împărţit acum conducerea camerelor, una între M5S şi numai unul dintre cele două principale partide ale alianţei dreapta-extrema dreaptă, sau chiar o înţelegere între această alianţă ori M5S cu Partidul Democrat (de stânga), marele perdant al alegerilor.

Citește și: Lovitură GREA pentru Mugur Isărescu! Cine a inițiat un proiect de lege prin care ar urma să-i DISPARĂ IMUNITATEA .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.