Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conducătorii marilor puteri nu se tem de Brexit: Ce a anunţat premierul Italiei

twitter.com
brexit

Europa nu s-a terminat odată cu Brexitul (ieşirea Marii Britanii din UE), a afirmat luni premierul italian Matteo Renzi la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez Francois Hollande, desfăşurată pe portavionul Garibaldi, în largul insulei italiene Ventotete, un loc simbol al construcţiei europene, relatează AFP. 'Mulţi credeau după Brexit că Europa a ajuns la sfârşit. Nu este cazul', a spus Renzi înaintea începerii dineului de lucru cu ceilalţi doi lideri, obiectivul întrevederii lor fiind găsirea de soluţii pentru relansarea proiectului european după şocul rezultatului referendumului britanic din luna iunie.

'Riscul major, valabil atât pentru Europa cât şi pentru naţiuni, este dislocarea, fragmentarea, egoismul, replierea în sine', a indicat la rândul său preşedintele Hollande. El a enunţat şi priorităţile Franţei pentru summitul european ce va avea loc pe 16 septembrie la Bratislava, acestea fiind securitatea, apărarea europeană şi susţinerea tinerilor. La conferinţa de presă comună, cancelarul Angela Merkel a vorbit mai mult despre criza provocată de valul de migranţi, menţionând că acest subiect va fi abordat şi la dineul de lucru. Dar ea s-a referit şi la problemele economice, susţinând în continuare politicile de austeritate. Angela Merkel a apreciat în acest context că pactul de stabilitate bugetară în Europa oferă deja 'multă flexibilitate pe care o putem folosi într-un mod inteligent'.

Însă premierul social-democrat Matteo Renzi, un adversar al politicilor de austeritate, a pledat în favoarea unor 'măsuri puternice pentru relansarea creşterii şi combaterea şomajului în rândul tinerilor' şi pentru 'revenirea la o Europă a valorilor, în locul celei a finanţelor'. Cei trei lideri s-au recules în cursul zilei pe insula Ventotete la mormântul lui Altiero Spinelli, om politic considerat unul dintre părinţii fondatori ai UE şi autor al unei pledoarii în favoarea unei Europe federale. Totuşi, niciunul dintre ei nu a evocat în declaraţiile făcute cu această ocazie ideea proiectului federalist european, într-un moment în care formaţiunile populiste câştigă tot mai mult teren în Europa, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.