Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conducerea Comitetului Internaţional Olimpic a cerut guvernului Marii Britanii să respecte `autonomia sportului`

CIO

Conducerea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) a cerut guvernului Marii Britanii să respecte ''autonomia sportului'', după o tentativă de a influenţa sponsorii săi ca să respingă traseul propus pentru ca sportivii din Rusia şi Belarus să poată participa la JO 2024 de la Paris, transmite Reuters.

Lucy Frazer, secretar de stat al Culturii în guvernul britanic, a scris o scrisoare, săptămâna trecută, către cei 13 mari sponsori olimpici, în care îi îndemna să pună presiune pe CIO pentru a abandona acest demers de a permite sportivilor ruşi şi belaruşi să concureze la Paris, notează Agerpres.

''Nu depinde de guverne să decidă ce sportivi pot participă şi la care competiţii internaţionale. Asta ar fi sfârşitul sportului mondial aşa cum îl cunoaştem astăzi. Sperăm foarte mult că guvernul britanic va respecta autonomia sportului... Trebuie să fie responsabilitatea exclusivă a organizaţiilor sportive de a decide ce sportivi pot participa la competiţiile internaţionale,doar pe baza meritului lor sportiv. În conformitate cu aceasta, sponsorii olimpici nu sunt implicaţi în acest proces decizional'', a precizat CIO, luni, într-un comunicat.

După invazia din Ucraina, CIO a recomandat federaţiilor internaţionale excluderea sportivilor din Rusia şi Belarus din competiţii, dar nu vrea să le interzică participarea şi la Jocurile Olimpice, de teamă să nu se revină la boicoturile din epoca Războiului Rece.

CIO a stabilit în ianuarie un traseu de calificare olimpică pentru sportivii ruşi şi belaruşi, prin integrarea lor în competiţiile din Asia. Cei care vor obţine calificarea vor concura însă sub statut de neutri la Paris 2024, fără imn şi însemne naţionale.

Guvernul britanic a emis o declaraţie comună luna trecută, alături de alte 34 de naţiuni, reiterând un apel adresat CIO de a interzice participarea sportivilor din Rusia şi Belarus la întrecerile olimpice.

Ucraina a ameninţat că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris dacă sportivilor din cele două ţări agresoare li se permite să participe chiar şi ca neutri

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.