Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conducerea Festivalul Internaţional de Film de la Berlin îi apără pe cineaşti care au adus critici la adresa Israelului

news.ro
Festivalul de Film de la Berlin

Declaraţiile în care Israelul a fost criticat cu privire la războiul din Gaza la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din acest an au continuat să stârnească controverse în Germania, conducerea festivalului apărându-i vineri pe cineaşti de critici, informează dpa, citat de AGERPRES.

Ministrul german al Culturii, Claudia Roth, şi alţi câţiva politicieni au criticat aspru festivalul şi comentariile făcute de regizori la gala de închidere a Berlinalei. Roth şi-a reiterat vineri cererile pentru schimbări semnificative ale festivalului.

Însă Carlo Chatrian, directorul artistic al Berlinalei, şi Mark Peranson, directorul de programare al festivalului, au răspuns vineri într-o declaraţie comună. Chatrian şi Peranson au spus că reacţia politicienilor şi a presei germane instrumentalizează antisemitismul în scopuri politice.

Conflictul din Gaza a fost abordat de mai multe ori în timpul galei de sâmbătă, membrii juriului şi câştigătorii premiilor cerând o încetare a focului. Cel puţin un oaspete a descris operaţiunile militare israeliene în curs de desfăşurare în Fâşia Gaza drept genocid.

Acuzaţii de ură faţă de Israel şi antisemitism

Aceste declaraţii au provocat un răspuns indignat, inclusiv acuzaţii de ură faţă de Israel şi antisemitism, ministrul Roth şi primarul Berlinului, Kai Wegner, numărându-se printre vocile critice.

Chatrian şi Peranson au apărat festivalul şi au spus că unii realizatori de film au fost supuşi abuzurilor şi ameninţărilor."Indiferent de convingerile sau de credinţele noastre politice individuale, cu toţii ar trebui să ţinem cont de faptul că libertatea de exprimare este o parte esenţială a ceea ce defineşte o democraţie", au scris cei doi. Ceremonia de premiere "a fost vizată într-un mod atât de violent încât unii oameni îşi văd acum viaţa ameninţată. Este inacceptabil".

În timpul evenimentului, regizorul israelian Yuval Abraham a condamnat ceea ce a descris drept o politică de apartheid a ţării sale. El a primit un premiu alături de regizorul palestinian Basel Adra pentru filmul "No Other Land" despre politica de aşezări ilegale din Cisiordania ocupată.

Abraham a spus că de atunci a primit ameninţări cu moartea şi familia sa a fost, de asemenea, ameninţată, lucru pe care l-a pus, în parte, pe seama acuzaţiilor de antisemitism din partea politicienilor şi a presei germane.

Chatrian şi Peranson au scris vineri că speră că Berlinala va rămâne "o fereastră către lumea liberă" şi un loc în care să poată fi vizionate toate filmele.

Claudia Roth a cerut o anchetă asupra festivalului, care primeşte finanţare atât de la guvernul german, cât şi de la administraţia locală a Berlinului. Într-un interviu acordat revistei de ştiri Spiegel, Roth a sugerat, de asemenea, ca guvernul german să ia în considerare coduri stricte de conduită pentru a controla astfel de discursuri în viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.