Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conducerea palestiniană suspendă recunoașterea Israelului până la recunoașterea statului palestinian

palestina israel palestina violente confruntari

Conducerea palestiniană a anunţat că nu mai recunoaşte statul Israel şi că urmează să se întrunească marţi pentru a discuta despre modalitatea implementării acestei decizii, relatează agenţia dpa preluată de Agerpres.

Consiliul Central Palestinian, care ţine de Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP), cu sediul în Ramallah (Cisiordania), a decis luni seara că va suspenda întreaga cooperare cu Israelul, inclusiv în domeniul securităţii şi cel economic, până când Israelul va recunoaşte un stat palestinian.

Comitetul Executiv al OEP va discuta acum despre demersul respectiv, a afirmat secretarul general al OEP, Saeb Erekat, adăugând că el va examina o modalitate de implementare în cadrul unei sesiuni conduse de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Anul trecut, Comitetul Central al OEP a decis încetarea întregii cooperări în domeniul securităţii cu Israelul în legătură cu criza referitoare la Muntele Templului, lăcaşul sfânt cunoscut sub acest nume pentru evrei, sau Cupola Stâncii, pentru musulmani. Decizia nu a fost până acum îndeplinită.

dpa comentează că nu este clar cum ar putea autorităţile palestiniene să separe din punct de vedere economic Teritoriile Palestiniene de Israel, având în vedere faptul că Israelul controlează activităţile de import-export ale teritoriilor.

În luarea deciziei sale, OEP a criticat Israelul pentru nerespectarea obligaţiilor sale stabilite în Acordurile de la Oslo, un plan de pace ce datează din anii 1990 şi care prevedea crearea unui stat palestinian în decurs de cinci ani.

''Având în vedere negarea continuă de către Israel a acordurilor semnate şi a obligaţiilor ce decurg din acestea, Consiliul Central Palestinian decide încetarea angajamentelor OEP şi ale Autorităţii Palestiniene faţă de acordurile sale cu puterea ocupantă'' (Israelul), se afirmă într-un comunicat.

Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, Cisiordania şi Fâşia Gaza în 1967 în cursul Războiului de Şase Zile. Palestinienii doresc ca teritoriile respective să facă parte din viitorul lor stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.