Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD a adus un prejudiciu negreștenilor de peste 2,4 mil. lei în acest mandat

Conducerea PSD-istă a adus un prejudiciu negreștenilor de peste 2,4 milioane lei în perioada 2012-2014, conform Rapoartelor privind finanțele publice locale ale Curții de Conturi. De asemenea, au fost constatate abateri financiare de peste 4,1 milioane lei, pentru aceeași perioadă. Pentru anul 2015 încă nu este disponibil raportul Curții de Conturi.

Principalele abateri demonstrează o lipsă de transparență crâncenă în administrarea banului public. Neconcordanțele dintre evidența contabilă și cea financiară, din anul 2012,  au dus la abateri de peste 1,8 milioane lei și alte neconcordanțe privind calitatea gestiunii economico-financiare, precum efectuarea de cheltuieli de personal neprevăzute de legislație, efectuarea de cheltuieli materiale fără documente justificative sau încălcarea reglementărilor prin atribuirea unor contracte de achiziții, au dus la abateri de peste jumătate de milion de lei. Prejudiciul constat de Curtea de Conturi în anul 2012 depășește jumătate de milion de lei.

În anii următori abaterile s-au repetat și accentuat, în loc să se corecteze. Prima observație a Curții de Conturi vizează faptul că „nu s-a asigurat transparența și predictibilitatea activității entității și a actului managerial”. În anul 2014, „înregistrarea eronată sau neînregistrarea în evidența tehnico-operativă, precum și în cea contabilă” au dus la abateri în valoare de peste 2 milioane de lei. Primăria a reușit totodată să prejudicieze bugetul de stat cu peste 1,7 mil. lei ca urmare a solicitării de sume de la MDRAP în baza unor situații de lucrări întocmite contrar prevederilor legale. Conform Raportului privind finanțele publice locale al Curții de Conturi privind activitatea desfășurată în anul 2014.

Dezinteres, nepăsare și lipsa de transparență caracterizează cel mai bine modul în care au fost gestionate fondurile Primăriei din Negrești Oaș. Dezinteres în atragerea unor noi fonduri, veniturile din 2014 au rămas la nivelul celor din anul 2013. Mai mult, sumele primite de la UE/donatori în contul plăților efectuate și prefinanțările au scăzut de 5 ori în aceeași perioadă, de la aproape 2,5 milioane lei în 2013, la doar 0,54 mil lei în 2014.

Mai grav, nepăsarea atinge cote maxime, cheltuielile pentru investiții au scăzut cu peste 2 milioane de lei în anul 2014 comparativ cu anul precedent, în timp ce cheltuielile de personal au crescut cu peste 3 milioane de lei în aceeași perioadă. Prin asta PSD demonstrează că își protejează 'elita locală birocratică captivă' în defavoare cetățenilor, au stopat investițiile în zonă pentru a-și putea asigura conturile lor.

Cer transparentizarea execuției bugetului local și publicarea acesteia pe site-ul primăriei. Nu este prima dată când cer acest lucru (http://www.andreeapaul.ro/2014/08/cer-transparentizarea-executiei-bugetului-general-luna-de-luna-si-a-contractului-cu-firma-organizatoare-a-zilelor-orasului-negresti-oas/). Nepăsarea și proasta gestionare a banilor publici trebuie să ia sfârșit, iar transparența cheltuirii banului public este soluția obligatorie. Guvernul Cioloș a luat decizia de a publica toate aceste informații. Dacă un Guvern poate, cu siguranță și administrația locală poate.

Rapoartele Curții de Conturi pot fi consultate aici.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.