DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Conducta de gaze Sighetu Marmaţiei - Vişeul de Sus - Borşa, declarată proiect de importanţă naţională

Business24.ro
conducta gaze

Proiectul de investiţii "Conductă de transport gaze naturale pe direcţia Sighetu Marmaţiei - Vişeul de Sus - Borşa" a fost declarat proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale printr-o Hotărâre de Guvern, adoptată în cadrul şedinţei de miercuri, a anunţat Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA),transmis AGERPRES.

În prezent, în zona Maramureş, nu există conducte de alimentare cu gaze naturale, iar pentru încălzirea locuinţelor, a spaţiilor comerciale şi a obiectivelor socio-culturale se folosesc lemne de foc, cărbuni şi gaze lichefiate, precizează sursa citată.

"Zona Maramureş este o zonă axată pe turism, care beneficiază de locuri de cazare în hoteluri de 2, 3 şi 4 stele, precum şi o variată reţea de pensiuni turistice şi agroturistice, baze de tratament şi săli de sport pentru medicina recuperatorie. Astfel, alimentarea cu gaze naturale în această zonă este un obiectiv esenţial, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a locuitorilor, cât şi în scopul îndeplinirii criteriilor pentru atingerea standardelor europene de viaţă. Asigurarea tuturor utilităţilor în mediul rural, va duce la atragerea de noi investitori, crearea de noi locuri de muncă şi în consecinţă dezvoltarea economico - socială a judeţului", se menţionează în comunicat.

Prin realizarea conductei Sighetu Marmaţiei - Vişeul de Sus - Borşa, se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Nord - Vest a ţării (zona de consum Maramureş), cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Nord - Est (zona de consum Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei), în consecinţă se asigură alimentarea cu gaze pentru fiecare zonă din două direcţii, notează Ministerul Economiei.

Conducta Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei este un alt obiectiv declarat de importanţă naţională, aflat în curs de realizare în cadrul Transgaz, iar prin realizarea unei conducte pe direcţia Borşa - Vatra Dornei se va asigura alimentarea cu gaze pentru zonele aferente din două direcţii şi echilibrarea sistemului naţional de transport gaze naturale, potrivit sursei

"(...) prin aprobarea acestui proiect au fost indentificate potenţiale beneficii în ceeea ce priveşte asigurarea - prin transport al gazelor naturale - a unei surse de energie suplimentară în aceasta zonă şi, implicit, diversificarea surselor de energie în zona de nord a ţării. De asemenea va fi îndeplinit criteriul siguranţei şi continuităţii aprovizionării acestei zone sărace în resurse energetice cu sursă de energie. În ceea ce priveşte impactul asupra mediului, asigurarea aprovizionării cu gaze naturale a zonei conduce la protejarea fondului forestier prin diminuarea consumului de lemn şi la scăderea nivelului poluării mediului, deoarece fiind faptul că gazele arse provenite din consumul gazelor naturale conţin mai puţine noxe decât cele rezultate din arderea combustibililor solizi", se arată în comunicat.

Declararea proiectului de investiţii "Conductă de transport gaze naturale pe direcţia Sighetu Marmaţiei - Vişeul de Sus - Borşa" drept proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale va genera crearea de noi locuri de muncă pe perioada de construcţie, precum şi crearea posibilităţilor de câştiguri suplimentare pentru locuitorii zonei prin atragerea de investitori.

Ministerul de resort arată că investiţia va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra activităţii furnizorilor locali de servicii (de exemplu unităţi de cazare) şi va stimula atragerea de investiţii şi de afaceri conexe (producători/distribuitori de materii prime, materiale, utilaje/echipamente şi servicii necesare implementării proiectului).

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.