Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conferința de presă Castro-Obama s-a încheiat cu un gest stânjenitor

hosted.ap.org/
obama si raul castro

Președintele Statelor Unite, Barack Obama a devenit primul lider american care a luat cuvântul în Palatul Revoluţiei de la Havana, un simbol al luptei împotriva imperialismului american. Preşedintele Statelor Unite a vorbit despre apropiere şi respect în relaţiile dintre cele două ţări, în conferinţa de presă susţinută aseară alături de Raul Castro. Însă evenimentul n-a fost lipsit de momente uşor stânjenitoare, informează Digi24. Liderul cubanez şi-a pierdut cumpătul la întrebarea unui jurnalist despre deţinuţii politic. Cea mai comentată a fost însă strângerea de mână ratată de la final dintre cei doi lideri.

„Stânjenitor” este cuvântul unanim ales de utilizatorii de pe Twitter pentru a descrie acest moment. Raul Castro a încercat să-l forţeze pe Barack Obama să ridice braţul într-un gest de triumfalism răspândit în America Latină. Însă preşedintele Obama a refuzat şi şi-a lăsat mâna să atârne în jos.

La finalul conferinţei de presă, cei doi lideri nu s-au menajat deloc.

„S-ar putea face mult mai multe dacă Statele Unite ar renunţa la embargo. Recunoaştem poziţia preşedintelui Obama şi a administraţiei sale împotriva acestui embargo, dar nu este de ajuns. Tot pentru normalizarea relaţiilor este necesară şi restituirea teritoriului ocupat ilegal de către baza navală de la Guantanamo. Există diferenţe majore între ţările noastre care nu au cum să dispară”, a declarat Raul Castro.

De cealaltă parte, preşedintele Barack Obama a atins şi el o coardă sensibilă, cea a respectării drepturilor omului.

Jurnaliştii au mers mai departe decât preşedintele american, aducând explicit în discuţie deţinuţii politic.

„Despre ce deţinuţi politic vorbiţi? Daţi-mi numele lor! Sau faceţi o listă cu numele lor. Şi dacă există deţinuţi politic, ei vor fi eliberaţi chiar azi. Până aici!”, a izbucnit Raul Castro.

La câteva ore după această declaraţie, Casa Albă a precizat că a înmânat Cubei mai multe liste cu deţinuţi politic. Unii au fost eliberaţi, dar există cu siguranţă şi alţii.

„Dezacordul principal cu preşedintele Castro nu este că n-ar şti despre aceşti oameni, ci convingerea lor că nu sunt deţinuţi politic”, a comentat Ben Rhodes, consilier la Casa Albă.

Acest schimb de replici nu i-a împiedicat pe cei doi lideri să se relaxeze aseară la dineul de stat de la Palatul Revoluţiei, oferit în cinstea preşedintelui american. Pe acorduri cubaneze, oaspeţii s-au delectat cu preparate locale, precum supă-cremă cu aromă de rom şi mousse de creveţi cu mojito.

Vizita liderului american la Havana, calificată drept "istorică" de însuşi Barack Obama, reprezintă finalul de succes al unui efort diplomatic de 15 luni. Imaginile cu Barack Obama dând mâna cu Raul Castro au făcut deja înconjurul lumii şi sunt simbolul încheierii unui conflict care a definit o bună parte din istoria secolului trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.