DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Confiscarea extinsă a averilor condamnaților: Predoiu îi cere lui Ciolacu modificarea Codului Penal în sesiune extraordinară

Inquam Photos / Octav Ganea
catalin predoiu

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a cerut marți președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, să urgenteze adoptarea unor legi care transpun directive europene necesare operaţionalizării Parchetului European. Printre proiectele aflate în Camera Deputaților se numără o propunere de modificare a Codului Penal în sensul confiscării extinse a averilor persoanelor condamnate pentru fapte de corupție, dar și apariția unor noi prevederi legate de fraudele cu fonduri UE.

Citește și: Lovitură de imagine pentru PSD: Adrian Năstase spune că liberalii au dreptate să nu crească pensiile cu 40% .

„Ministrul Justiției a adresat marți o scrisoare președintelui Camerei Deputaților prin care solicită Parlamentului, din perspectiva cooperării loiale, transpunerea în legislația internă a unor directive și regulamente europene cu relevanță din perspectiva operaționalizării Parchetului European (EPPO).

Este vorba de Directivele 2014/42/UE, 2016/343/UE și 2017/1371/UE, care fac obiectul unor acțiuni în constatare a neîndeplinirii obligațiilor de stat membru, declanșate de Comisia Europeană împotriva României, dar și a Regulamentului (UE) 2017/1939.

În cazul neîndeplinirii obligațiilor de stat membru, consecințele financiare pentru bugetul național pot fi foarte grave, existând riscul major ca România să fie penalizată prin aplicarea unor sancțiuni pecuniare semnificative chiar prin intermediul primei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Ministrul Justiției solicită Parlamentului urgentarea procedurilor, în cadrul actualei sesiuni extraordinare, și supunerea la vot în plenul Camerei Deputaților:

A proiectelor legislative care transpun în legislația internă Directivele mai sus menționate:

PL-x 537/07.12.2017-Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transmiterii unor directive ale Uniunii Europene;

PL-x 404/01.10.2019-Proiect de Lege privind modificarea Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie şi pentru dispunerea altor măsuri de transpunere a Directivei (UE) 2017/1371 a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal.

A proiectului legislativ de transpunere a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO):

Pl-x nr. 180/2019- Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.8/2019.

Este cea de-a doua scrisoare pe această temă, după cea din 2 iulie 2020, pe care Ministrul Justiției o trimite președintelui Camerei Deputaților”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.