Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CONFLICT DIPLOMATIC între Italia și Rusia, după ce Roma a descoperit un caz de spionaj 'foarte grav'

NSA spionaj

Italia a anunţat miercuri expulzarea a doi oficiali ruşi, la o zi după arestarea în flagrant delict a unui ofiţer al marinei italiene care îi furniza unui militar rus documente "clasificate" contra unei sume de bani, relatează AFP şi Reuters.

"În cursul serii de ieri (marţi - n.r.)", jandarmii unei unităţi speciale "au arestat un ofiţer al marinei militare", au anunţat forţele de ordine într-un comunicat, scrie Agerpres.ro.

Citește și: George Simion îl pune la punct pe Ludovic Orban: ‘Este ultimul care să vorbească despre excentricități, pentru că el bea în Parlament’

Operaţiunea, realizată sub supervizarea contraspionajului italian şi a Statului Major al armatei, "a vizat un căpitan de fregată al marinei militare şi un ofiţer acreditat pe lângă ambasada Federaţiei Ruse, amândoi fiind acuzaţi de delicte grave privind spionajul şi securitatea statului", au precizat forţele de ordine.

"Intervenţia a avut loc la momentul unei întâlniri clandestine între cei doi bărbaţi, surprinşi în flagrant delict în timp ce erau înmânate documente clasificate de către ofiţerul italian în schimbul unei sume de bani", care potrivit mai multor media s-ar ridica la 5.000 de euro.

Citește și: Florin Cîțu, asigurări de ultimă oră! ‘Vom sărbători Paștele la biserică’

Ofiţerul italian a fost arestat, în timp ce militarul rus este protejat de statutul său diplomatic.

Ministerul italian al Afacerilor Externe l-a convocat miercuri pe ambasadorul Rusiei la Roma, căruia "i-am transmis un protest ferm al guvernului italian şi l-am notificat cu privire la expulzarea imediată a doi oficiali ruşi implicaţi în această afacere foarte gravă", a anunţat în jurul prânzului şeful diplomaţiei italiene, Luigi Di Maio.

Citește și: Vasile Dîncu: ‘AUR nu are o asemenea forță să scoată atâția oameni în stradă. PSD nu va câștiga din aceste mișcări’

Nu se ştie dacă ofiţerul prins în flagrant se află printre persoanele expulzate, notează AFP.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că preşedinţia rusă "nu dispune de nicio informaţie privind cauzele sau circumstanţele" acestei afaceri. "Sperăm în caracterul pozitiv şi constructiv al relaţiilor ruso-italiene", a adăugat el.

Citește și: Aurelian Pavelescu: ‘Trăim azi o nouă cruciadă a copiilor, aici, în România, sub ochii noștri: revolta împotriva regimului Iohannis’

Potrivit agenţiei de presă italiene AGI, care citează surse judiciare, ofiţerul italian i-ar fi furnizat interlocutorului său copii ale unor documente militare privind Italia, dar şi NATO, iar schimbul s-ar fi produs într-o parcare din capitală.

Acest nou caz survine pe fondul tensiunilor în relaţiile dintre Rusia şi Europa, în special în urma încarcerării opozantului Aleksei Navalnîi şi a mai multor cazuri de spionaj.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Mă bucur că a crescut semnificativ numărul persoanelor care vor să se vaccineze. Tuturor le recomand să se vaccineze’

Moscova acuză Uniunea Europeană că are o poziţie "conflictuală" faţă de ea, în timp ce UE îi impută Rusiei degradarea relaţiilor, solicitându-i "progrese susţinute" în respectarea drepturilor omului, precum şi "încetarea atacurilor cibernetice" asupra statelor sale membre.

Bulgaria a anunţat în urmă cu nici două săptămâni expulzarea a doi diplomaţi ruşi după descoperirea unei reţele de spionaj presupuse în beneficiul Rusiei.

Citește și: George Simion îl pune la punct pe Ludovic Orban: ‘Este ultimul care să vorbească despre excentricități, pentru că el bea în Parlament’

De asemenea, un ofiţer francez în post la o bază NATO din Italia suspectat că a furnizat documente foarte sensibile serviciilor secrete ruse a fost încarcerat în august la Paris.

Citește și: Florin Cîțu, asigurări de ultimă oră! ‘Vom sărbători Paștele la biserică’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.