Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflict public în BOR | Schimb dur de replici între ÎPS Teodosie și Vasile Bănescu: Atac la familie și referiri la 'lucruri tenebroase'

teodosie banescu

Celebrarea Paştelui la aceeaşi dată este motiv de dispută între arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, şi purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Arhiepiscopul Tomisului a declarat la Mănăstirea Dervent că Vasile Bănescu „este un om vrednic de compătimire, care are nevoie de rugăciune (...), care vorbeşte chiar împotriva bisericii, (...) are a doua soţie care a fost categoric împotriva religiei”. Declaraţia a venit după ce Vasile Bănescu l-a criticat, spunând că ar trebui „să ascundă cât mai puţine schelete în dulap, să recunoască onest elefantul strecurat în cameră şi caii troieni din discursul public ideologizat”.

„Persoană asociată azi cu simpatia declarată pentru un dictator declarat criminal de război şi în timp cu alte lucruri tenebroase care compromit grav”

Vasile Bănescu a răspuns din nou, vineri, la afirmaţiile arhiepiscopului: „Minciuna cruntă, insolentă şi obscenă expectorată public, atacul la persoană şi mai ales la familia cuiva, atac alimentat de ură „creştină” şi furie provocată de confruntarea cu realitatea, nu de vreun strop de adevăr, dezonorează total şi zgomotos pe absolut oricine. Când acest oricine e însă un reprezentant oficial al Bisericii, o persoană care s-a compromis personal până la creşterea stufoasă în jurul ei a unui bogat folclor public/ infrabisericesc deloc favorabil, care a polarizat major comunitatea eclezială, sfidând în formă continuată Patriarhia Română, legea, binele comun şi interesul naţional, persoană asociată azi cu simpatia declarată pentru un dictator declarat criminal de război şi în timp cu alte lucruri tenebroase care compromit grav inclusiv instituţia pe care o reprezintă, într-un asemenea nesfârşit de trist şi scandalos caz, situaţia devine una care l-ar putea invita sau chiar constrânge la scuze publice şi pocăinţă. Adevărul, mărturisit sau doar aflat, îl va face liber cândva”.

IPS Teodosie a spus că îi compătimeşte pe catolici, care „nu au Lumină Sfântă”. El a afirmat, într-o conferinţă de presă, că „Paştele adevărat este acolo unde vine Sfânta Lumină”. Patriarhia Română a transmis că este o chestiune care nu ţine de dogmă ci de unitate inter-bisericească, fiind necesare consultări pe această temă.

Propunerea ca Paştele ortodox să fie celebrat odată cu cel catolic a fost făcută de fostul ministru de Externe Teodor Baconschi. Diplomatul a argumentat că decalajul pascal dintre ortodocşi şi restul lumii creştine pare o relicvă a Războiului Rece. Şi profesorul Adrian Papahagi a exprimat un punct de vedere similar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.