Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul turc de interne a răbufnit la adresa ambasadorului SUA: 'Luați-vă mâinile murdare de pe Turcia'

AFP
Suleyman Soylu

Ministrul de interne al Turciei a răbufnit vineri împotriva ambasadorului SUA la Ankara, spunându-i să își ia "mâinile murdare de pe Turcia".

Suleyman Soylu, un critic înfocat al Statelor Unite, pe care le acuză de tentativa de lovitură de stat militară din 2016, a atacat Washingtonul de când acestea au emis săptămâna trecută un avertisment de călătorie pentru cetățenii lor cu privire la riscul crescut de atacuri în Turcia, notează publicația The Middle East Eye.

SUA, împreună cu opt țări europene, fie au închis temporar ambasadele și consulatele din Turcia, fie au emis avertismente de călătorie după protestele de ardere a Coranului din Europa.

Consulatul SUA din Istanbul, care este situat departe de centrul orașului și mai puțin vulnerabil la atacuri, a rămas deschis.

Oficialii turci spun că închiderile și avertismentele sunt o încercare de a prezenta Turcia ca un stat instabil.

"Fiecare ambasador american care sosește în Turcia se grăbește să afle cum să facă posibilă o lovitură de stat în Turcia", a declarat Soylu, referindu-se la ambasadorul american Jeffry Flake, în timpul unui discurs ținut vineri la un eveniment ministerial din Antalya.

"Mă adresez ambasadorului SUA de aici. Îi cunosc pe jurnaliștii pe care i-ați făcut să scrie articole", a adăugat el.

"Luați-vă mâinile murdare de pe Turcia. Sunt foarte clar. Știu foarte bine cum ați vrea să creați conflicte în Turcia. Ia-ți fața rânjită de pe Turcia".

Soylu a continuat acuzând ambasadele SUA din Europa că s-au reunit pentru a încerca să controleze continentul. El a adăugat că eforturile SUA în Turcia au fost zadarnice datorită președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Tensiuni diplomatice

Închiderea misiunilor diplomatice occidentale a fost întâmpinată cu dispreț în Turcia.

Ca răspuns la alertele inițiale de securitate emise vineri, care avertizau asupra unor "posibile atacuri de represalii ale teroriștilor împotriva lăcașurilor de cult", Turcia a răspuns prin emiterea unor avertismente similare.

Ankara și-a avertizat cetățenii împotriva "posibilelor atacuri islamofobe, xenofobe și rasiste" în Statele Unite și în Europa.

Ulterior, Turcia i-a convocat pe cei nouă ambasadori, inclusiv pe Flake, pentru discuții pe tema avertismentelor.

Joi, Soylu a condamnat închiderile ca fiind o încercare de amestec în campania pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia, programate pentru 14 mai.

El și alți oficiali au sugerat că statele occidentale au emis avertismentele de securitate pentru a face presiuni asupra Turciei să își atenueze criticile la adresa protestelor împotriva Coranului și să rezolve disputa cu NATO.

"Ei duc un război psihologic împotriva Turciei", a declarat Soylu pentru televiziunea NTV. "Ei încearcă să destabilizeze Turcia".

Ministerul turc de Interne a declarat la începutul acestei săptămâni că autoritățile au arestat o serie de suspecți după ce o țară aliată a transmis un avertisment de securitate.

"În timpul perchezițiilor nu au fost detectate arme, muniții sau semne de acțiune", a precizat ministerul. "Cu toate acestea, ancheta se desfășoară meticulos în toate aspectele, inclusiv examinări de materiale digitale".

În total, 15 suspecți au fost reținuți, a precizat Soylu, dar doar cinci dintre ei au fost menținuți în arest.

Ministrul Soylu, vechi critic al SUA

Soylu și Washingtonul au o animozitate de lungă durată. În 2018, administrația Trump i-a sancționat temporar pe Soylu și pe ministrul justiției, Abdulhamit Gul, din cauza arestării și reținerii pastorului Andrew Brunson, cetățean american.

În anul următor, SUA l-au sancționat din nou pe Soylu și pe alți oficiali turci din cauza ofensivei Turciei împotriva kurzilor susținuți de SUA în nord-estul Siriei. "Nu s-a produs nicio schimbare în declarația mea de avere de la ultima sancțiune", a glumit el la vremea respectivă. "Nu am nicio proprietate în SUA".

Ambele desemnări au fost pe termen scurt și ulterior ridicate.

De la venirea lui Soylu în funcție în 2016, acesta a suspendat treptat schimbul de informații între SUA și Turcia. El a acuzat Washingtonul pentru atentatul mortal de la Istanbul din noiembrie anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.