Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflictul dintre crescătorii de animale şi agricultori a făcut peste 3.600 de morţi în Nigeria

saymawaleh.com
amnesty international

Peste 3.600 de persoane au fost ucise în confruntări între agricultori şi crescătorii de animale în Nigeria din 2016, a transmis luni Amnesty International, acuzând guvernul că nu i-a pedepsit pe autorii violenţelor, relatează AFP preluată de Agerpres.

Într-un raport intitulat "Recoltarea morţilor: trei ani de confruntări sângeroase între agricultori şi crescătorii de animale", organizaţia de apărare a drepturilor omului estimează că numai în acest an au fost ucise 2.000 de persoane şi că alte câteva mii au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele.

"Incapacitatea autorităţilor nigeriene de a ancheta confruntările şi de a-i aduce pe autorii lor în faţa justiţiei a alimentat escaladarea sângeroasă a conflictului între agricultori şi crescătorii de animale, care a făcut 3.641 de morţi în ultimii trei ani", a precizat Amnesty într-un comunicat.

Conform ONG-ului, cele mai multe atacuri au avut loc în statele Adamawa, Benue, Kaduna, Taraba şi Plateau, care reprezintă "centura fertilă şi centrală" din Nigeria.

Amnesty a acuzat de asemenea forţele de securitate nigeriene că nu fac suficient pentru a pune capăt masacrelor, jafurilor sau incendiilor în sate.

"Forţele de securitate sunt deseori poziţionate în apropierea unor atacuri, care pot dura uneori mai multe zile, dar sunt prea lente să reacţioneze", se menţionează în raport.

"Guvernul nigerian a afişat o incompetenţă flagrantă şi nu şi-a respectat datoria de a proteja viaţa populaţiei sale", denunţă Osai Ojigho, director al programului nigerian al Amnesty International.

"Cercetările noastre demonstrează că aceste atacuri sunt bine planificate şi coordonate, fiind folosite arme precum mitraliere şi puşti AK-47", a adăugat el.

Crescătorii de animale nomazi, musulmani, şi agriculturii sedentari creştini sunt în conflict de mai mulţi ani pentru acces la pământ, însă violenţele s-au agravat în bună măsură în ultimii ani, din cauza presiunii demografice, înmulţirii conflictelor şi intensificării insecurităţii în nord, care au blocat numeroase rute tradiţionale de păşunat.

"Conflictul a fost politizat în mod periculos de responsabili ai autorităţilor regionale, care au exacerbat tensiunile lansându-se în jocul acuzaţiilor", denunţă raportul Amnesty.

Situaţia securităţii este extrem de îngrijorătoare în Nigeria, în contextul în care preşedintele Muhammadu Buhari, un fost general în vârstă de 76 de ani, este favorit la un nou mandat la alegerile generale din februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.