Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflictul SUA-Iran se extinde: Germania, prima 'victimă' colaterală

www.aljazeera.com
avion prăbușit Iran

Însărcinatul cu afaceri german la Teheran (diplomatul care conduce ambasada în lipsa ambasadorului) a fost convocat duminică la MAE iranian în urma unor remarci ''inacceptabile'' ale ''unor responsabili germani'' despre moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis vineri într-un raid american în Irak, se arată într-un comunicat oficial iranian citat de AFP, transmite Agerpres.

O purtătoare de cuvânt a cancelarului german Angela Merkel, Ulrike Demmer, a declarat vineri că raidul american ce l-a ucis pe Soleimani a fost ''o reacţie faţă de o serie de provocări militare a căror responsabilitate o poartă Iranul''.

După ce şi-a exprimat preocuparea faţă de situaţia creată în zonă după moartea generalului Soleimani, purtătoarea de cuvânt a cancelarului Merkel a făcut aluzie la atacurile de anul trecut împotriva unor petroliere în zona strâmtorii Ormuz şi la atacul aerian din septembrie asupra unor instalaţii petroliere saudite. Washingtonul şi Berlinul atribuie aceste atacuri Iranului, care însă neagă orice responsabilitate.

Potrivit MAE de la Teheran, remarcile purtătoarei de cuvânt Ulrike Demmer sunt ''incorecte, necugetate şi dăunătoare''. Autorităţile iraniene i-au amintit însărcinatului cu afaceri german că generalul ''martir Soleimani este respectat nu doar în Iran, ci şi în regiune şi la nivel internaţional ca erou al luptei împotriva terorismului'' şi împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria şi Irak, se mai menţionează în comunicatul emis de MAE iranian.

Artizan al strategiei militare iraniene în Orientul Mijlociu, generalul Qassem Soleimani conducea Forţa Quds, unitate specială din corpul Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiunile externe. Pe seama lui Statele Unite au pus atacuri soldate cu moartea a numeroşi militari americani în regiune şi l-au ucis vineri într-un atac cu dronă la Bagdad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.