Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european pentru comerț spune că e posibil ca UE să investigheze investițiile străine, în special din China, pentru protejarea intereselor Europei

EurActiv
Eu China

Uniunea Europeană va încheia foarte probabil înainte de finalul anului un acord pentru supravegherea coordonată a investiţiilor străine, în special a celor dinspre China, a anunţat vineri comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmstrom, în pofida rezervelor exprimate de Italia, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Conform acestui plan, elaborat pe fondul creşterii masive a investiţiilor chineze în ţările UE, executivul comunitar va investiga investiţiile străine în sectoare esenţiale pentru protejarea intereselor strategice ale Europei din domeniul tehnologiilor.

Cecilia Malmstrom a spus că discuţiile tripartite în vederea găsirii unui compromis pe care Parlamentul European şi Consiliul UE să îl poată accepta au fost extrem de constructive, rămânând în discuţie doar câteva aspecte.

''Nu avem un acord, dar avansăm. Există o mare probabilitate să încheiem discuţiile înainte de finalul anului'', a declarat Malmstrom înaintea unei reuniuni cu miniştrii comerţului din statele membre ale UE.

Reprezentanta CE a precizat că această iniţiativă nu este una 'anti-China', aşa cum se teme Italia, care încearcă să aibă legături mai strânse cu Beijingul în domeniul investiţiilor.

Europarlamentarii încearcă să extindă lista sectoarelor esenţiale, precum media şi nanotehnologiile, care să determine investigaţii. Marea Britanie şi România au avut rezerve, dar în această săptămână au apărut noi dubii legate de poziţia Italiei.

Ministrul austriac al economiei Margarete Schrambock, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, şi-a exprimat la rândul său optimismul. ''Continuă discuţiile cu italienii. Ce avem până acum este o soluţie foarte bună şi sunt convinsă că aceasta va fi aprobată'', a spus Schrambock.

Reprezentantul Italiei, Michele Geraci, a declarat că Roma sprijină principiul unui mecanism de screening asupra investiţiilor, dar a subliniat că actuala propunere, în care ţărilor li se cere să facă schimb de informaţii cu Comisia, încalcă dreptul ţărilor de a decide dacă doresc sau nu să blocheze o investiţie.

Comisarul european Cecilia Malmstrom a explicat însă că decizia finală asupra oricărei investiţii va reveni statelor membre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.