Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Confruntare decisivă între Ucraina și Rusia: totul se mută la Curtea de la Haga

The Times
ucraina rusia invazie tanc

Ucraina se va confrunta marţi cu Rusia la instanţa supremă a ONU pentru a-şi acuza duşmanul înverşunat că i-a susţinut pe rebelii pro-Moscova ani de zile înainte de invazia la scară largă de anul trecut. Kievul şi Moscova îşi vor prezenta argumentele în faţa judecătorilor de la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, într-un caz care a fost iniţiat iniţial de Ucraina în 2017, transmite AFP, informează News.ro.

De atunci, Ucraina a intentat un caz separat legat de invazia Rusiei din februarie 2022, acuzând Moscova de planificarea unui genocid. În acel caz, CIJ a ordonat Rusiei să suspende invazia. Avocaţii Ucrainei vor lua cuvântul marţi, de la ora locală 10.00 (08.00 GMT), în timp ce cei ai Rusiei se vor adresa instanţei joi, a precizat CIJ într-un comunicat.

Ucraina va răspunde apoi pe 12 iunie, iar Rusia pe 14 iunie. CIJ a fost creată după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a soluţiona disputele dintre statele membre ale ONU. Deciziile sale sunt obligatorii, deşi nu dispune de mijloace pentru a le pune în aplicare.

Ucraina susţine că Rusia a încălcat convenţiile ONU privind finanţarea terorismului şi discriminarea rasială şi cere despăgubiri pentru atacurile comise de rebelii pro-moscoviţi în estul Ucrainei începând din 2014. Aproximativ 13.000 de persoane au murit în cei opt ani de violenţe înainte de invazia din 2022.

Ucraina susţine că Rusia a canalizat arme şi bani către luptătorii din spatele insurgenţei separatiste care a izbucnit după ce guvernul pro-rus de la Kiev a fost răsturnat de protestele pro-UE la începutul anului 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.