Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dispută Polonia - Germania din cauza vizelor false. Guvernul de la Berlin vrea să scape de azilanții veniți pe filiera poloneză

captura youtube
migranti

În ciuda faptului că marți a fost sărbătoare în Germania, numeroși polițiști au efectuat verificări la granița poloneză, lângă orașul Frankfurt (Oder), legate de creșterea numărului de puncte de trecere a frontierei neînregistrate și de așa-numitul "scandal al vizelor" care a afectat guvernul polonez și a tensionat relațiile dintre Varșovia și Berlin, scrie La Razon, conform Rador Radio România.

Marți a expirat termenul pentru care Polonia să explice aceste nereguli Comisiei Europene. Cu două săptămâni înainte de alegerile poloneze, guvernul partidului ultra-conservator Lege și Justiție (PiS) a oferit doar informații limitate.

Cu toate acestea, în Germania există dovezi cu privire la amploarea afluxului de solicitanți de azil din Polonia care au sosit cu vize eliberate neregulamentar sau ca urmare a mitei date oficialilor polonezi.

Executivul german este complet sigur că acest caz depășește anumite cazuri individuale. Potrivit unui răspuns al guvernului federal la o solicitare a partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) din Bundestag, "din câte știe Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați, 1.230 de persoane care au solicitat azil în Germania între ianuarie 2021 și mai 2023 erau în posesia unei vize eliberate de autoritățile poloneze".

Situația este de așa natură încât Berlinul, prin Acordul de la Dublin, va examina ce persoane au intrat în Germania cu o viză poloneză, deoarece, potrivit regulilor acestui acord, țara Uniunii Europene (UE) care primește pentru prima dată solicitantul de azil este responsabilă pentru cererea sa de azil.

"Poliția federală reține în fiecare zi mai mulți imigranți ilegali în zona de frontieră cu Polonia, iar acum s-a confirmat suspiciunea că imigranții au călătorit în Europa cu vize eliberate de autoritățile poloneze și apoi au cerut azil în Germania", a spus vicepreședintele partidului AfD, Leif-Erik Holm.

Drumul înapoi

Politicienii germani cer acum guvernului polonez să ia înapoi solicitanții de azil care au ajuns în Germania prin Polonia.

"Și acum trebuie să existe în sfârșit controale fixe la frontieră pentru a împiedica autoritățile poloneze să lase pur și simplu migranții să treacă", a adăugat Holm.

Întoarcerile în Polonia au fost rareori efectuate.

În total, potrivit unui răspuns guvernamental la o solicitare a partidului de stânga Die Linke, doar 211 persoane au fost deportate în Polonia în prima jumătate a anului 2023, inclusiv 136 de cetățeni polonezi și restul de 75 de cetățeni din alte ţări. În 2022, au avut loc 631 de deportări în țara vecină de est, inclusiv 270 de polonezi.

O problemă mai largă

Scandalul vizelor, dar și numărul tot mai mare de treceri ale frontierei neînregistrate pe rutele de imigrare, fie prin Rusia și Belarus, fie pe Ruta Balcanică, au făcut ca toate frontierele poloneze să fie monitorizate mai atent în ultimele zile. Lucru pe care pentru expertul în migrație Gerald Knaus îl consideră inutil. "Migranții nu vor lăsa acest lucru să îi împiedice să treacă granița, vor încerca iar și iar pentru că rămân în UE", a declarat el pentru ziarul "Rheinische Post". Controalele la frontiera cu Polonia și Republica Cehă anunțate de ministrul german de Interne, Nancy Faeser, sunt "în cel mai bun caz un placebo".

Încă un motiv pentru care cancelarul Olaf Scholz a afirmat în urmă cu câteva zile că, în funcție de situația actuală, "poate fi necesar să se ia mai multe măsuri la frontiere". În acest sens, Joachim Stamp - reprezentant al guvernului federal pentru încheierea acordurilor de migrație - poartă conversații confidențiale cu țări precum Georgia, Moldova, Kenya, Columbia, Uzbekistan și Kârgâzstan pentru a conveni asupra acordurilor de migrație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.