Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CONFRUNTAREA electorală a Sectorului 2: Omul lui Onțanu față în față cu un liberal și un ecologist

dezbatere

STIRIPESURSE.RO începe seria DEZBATERILOR electorale pe sectoarele Capitalei cu Sectorul 2.

Cei 3 candidați care deschid balul: Dumitru Pelican, Partidul Ecologist Român (PER); Mihai Mugurel Toader, Alianța PSD-UNPR și Dan Cristian Popescu, Partidul Național Liberal (PNL)

*****

1.Când, cum și cine v-a influențat să candidați la Primărie?

Dan Cristian Popescu: Locuitorii sectorului 2 ȋn ultimii ani. Grijile, problemele, nemulṭumirile lor ṣi starea generală nu tocmai bună a sectorului m-au făcut să ȋmi doresc să fac mai mult pentru comunitatea din care fac ṣi eu parte.

Mihai Mugur Toader: Am fost desemnat drept candidat în data de 31 martie, prin decizia Biroului Naţional al PSD şi cu acceptul conducerii UNPR.  Nu se poate vorbi de o influenţare a mea  în decizia de a candida. Candidez la funcţia de Primar al sectorului 2 pentru că de 12 ani sunt implicat activ în administraţie în calitate de consilier local, iar din 2012 deţin funcţia de Viceprimar. Am proiecte în derulare pe care doresc  să le finalizez şi am  viziunea de dezvoltare a sectorului.

Dumitru Pelican: Decizia de a candida la Primarie, am luat-o cu aproape un an in urma. Imi place foarte mult Administratia, am multi ani de experienta in acest domeniu, 12 ani ca Director Executiv al Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca Bucuresti. Cabinetul Parlamentar il am in Sectorul 2, iar dupa 3 ani si jumatate pe care i-am petrecut in Parlamentul Romaniei, dupa numeroasele audiente pe care le-am tinut la cabinetul din strada Ritmului, am cunoscut majoritatea problemelor existente in Sectorul 2, precum si nemultumirile oamenilor legate de felul in care este administrata Primaria. Asa am decis sa ma implic in cursa pentru castigarea Primariei, sa fac mai mult pentru oameni, sa schimb Sectorul in bine, pentru ca din postura de Primar ai posibilitati mai mari de a lua decizii decat din cea de Senator. Sunt convins ca am luat o decizie corecta si ca pot sa aduc mult dorita schimbare in bine.

content-image

Dumitru Pelican                                            Dan Cristian Popescu                             Mihai Mugur Toader

2.Ce veţi face în prima zi că primar?

Mihai Mugur Toader: Dacă vorbim strict de prima (primele) zile de activitate în calitate de primar, aceasta va fi dedicată întâlnirii cu toţi conducătorii de Direcţii şi Instituţii subordonate, pentru stabilirea în detaliu a priorităţilor şi a modului de lucru, astfel  încât să formăm o echipa competitivă.

Dumitru Pelican: Evident, in prima zi de munca in calitatea de Primar ales,  incerci sa-ti cunosti echipa pe care o ai, conform organigramei, sa porti discutii individuale cu fiecare sef de department, sa afli prioritatile de grad zero pe care le are Sectorul, sa stii care este stadiul proiectelor aflate in derulare,  pentru a putea pleca apoi la drum,  conform programului pe care il ai ca Primar ales. Voi cere si ultimul raport al Curtii de Conturi pentru a putea afla ce este mentionat si ce trebuie remediat in calitatea de Ordonator principal de credite. Este insa o zi grea si, categoric, nu iti este suficienta pentru documentare, vei continua si in ziua urmatoare sa faci acelasi lucru.

Dan Cristian Popescu: Voi avea o discuṭie cu toṭi angajaṭii din Primărie ȋn care le voi prezenta proiectele mele ṣi cum văd eu modul de funcṭionare al instituṭiei ṣi apoi voi alcătui o echipă de experṭi care să ȋnceapă un audit riguros al primăriei.

 

3.Ce calităţi va recomandă pentru a conduce comunitatea sectorului în care candidaţi?

Dumitru Pelican: NU cred ca ceilalti contracandidati ai mei au o experienta atat de mare ca a mea in Administratia publica. Mai bine de 12 ani am fost  director al celei mai mari agentii de ocupare de forta de munca din tara (  AMOFMB- perioada 2000-2012) timp in care nu am primit nici macar o recomandare negativa in nici un raport al Curtii de Conturi ,avind descarcare de gestiune pe intreg mandatul acestor ani ! Am fost apoi ( din dec 2012 )pe rind, Chestor al Senatului si lider de grup in Senatul Romaniei,membru al Biroului Permanent. Nu am dosare penale,nici grupuri de interese in jurul meu ! Sunt un om curat,demn si hotarit sa transpun in practica intreaga mea experienta profesionala acumulata ! Sunt un bun gospodar,cunosc bine problemele cetatenilor din sector 2,vreau sa fac o administratie transparenta,eficienta si sa schimb in bine  fata sectorului.

Dan Cristian Popescu: Studiile administrative, activitatea din mediul privat cȃt ṣi faptul că sunt născut ṣi crescut ȋn sectorul 2, dacă o putem trece la calităṭi. Ṣi ar mai fi dorinṭa, ambiṭia ṣi capacitatea de a face lucruri bune pentru Sectorul 2.

Mihai Mugur Toader: Pragmatismul unui inginer, experienţa managerială, gândirea organizatorică, precum şi experienţa acumulată în ani de zile în administraţia publică a sectorului 2 - consider că se îmbină ideal pentru a putea conduce Administraţia locală a Sectorului 2.

Cunosc  problemele existente în sector şi am viziunea îmbunătăţirii confortului şi calităţii vieţii locuitorilor sectorului 2.

 

4.Soluția dumneavoastră pentru locurile de parcare.

Dan Cristian Popescu: Este o problemă destul de complexă care cere mai multe soluṭii. Ar fi construirea de parcări mari la intrările ȋn oraṣ, ȋn Colentina ṣi Pantelimon, construirea de parcări modulare ȋntre blocuri, instituirea de sensuri unice pe străzile secundare dar ṣi parteneriate cu marile centre comerciale care să cedeze, pe timp de noapte, locurile de parcare locuitorilor din zonă.

Mihai Mugur Toader: Sectorul 2 are cea mai mare densitate de locuitori pe kmp (11500 locuitori/kmp). Din acest motiv problema locurilor de parcare este stringentă.

În primul rând trebuie gândită o sistematizare a locurilor de parcare de reşedinţa; apoi  identificarea de situri noi şi amplasarea de "parcări inteligente" - la solicitarea şi cu acordul asociaţiilor de proprietari;  în paralel cu amplasarea de parcări supraetajate la intrarea în zonele de trafic intens.

Deşi costurile pentru executarea de parcări subterane sunt mai mari, trebuie implementată şi soluţia parcărilor subterane, ca  în marile oraşe europene. Chiar am demarat  un asemenea proiect, astfel  în urmă cu puţin timp am emis certificatul de urbanism pentru o parcare subterană cu 138 de locuri în zona Iancului, ce va avea la suprafaţă un teren de sport.

Dumitru Pelican: Locurile de parcare sunt, intr-adevar, o prioritate nu numai pentru Sectorul 2, ci pentru tot Bucurestiul. Toti primarii au promis mereu rezolvare, dar au esuat lamentabil. Din punctul meu de vedere nici o solutie care a fost enuntata nu este noua, s-au tot reiterat in decursul anilor, fel de fel de pareri,  insa nu au avut aplicabilitate. Se pot gasi rezolvari multiple: constructie de parcari in sistem “Smart Parking” (parcari automate), extinderea parcarilor de resedinta, creearea de sensuri unice pe strazile cu deficit de parcare, creearea de spatii prin ridicarea masinilor abandonate. Si nu in ultimul rand,  voi incerca sa identific  si alte locuri de parcare care au regim juridic clar (in proprietatea Primariei). Ne trebuie doar vointa si capacitatea de a le duce la bun sfarsit.

 

5.Ridicarea maşinilor mai este o soluţie?

Mihai Mugur Toader: După cum ştiţi, în acest moment ridicarea maşinilor parcate neregulamentar nu are suport legal şi este aşteptată decizia Guvernului pentru a reglementa acest aspect important în traficul bucureştean.

Pe de altă parte, la nivelul Administraţiei locale se desfăşoară activitatea de ridicare a maşinilor abandonate pe domeniul public, conform procedurilor legale.

Dumitru Pelican: Niciodata ridicarea masinilor nu a fost o solutie buna, mai ales ca amenda, taxa de ridicare si stationare costau foarte mult,  depasind castigurile unui  cetatean  cu un venit mediu. Ridicarea masinilor nu va constitui o solutie in mandatul meu, decat cu exceptia masinilor abandonate pe carosabil.

Dan Cristian Popescu: Nu ṣi nici nu cred că a fost vreodată. Atunci cȃnd Bucureṣtiul va avea suficiente locuri de parcare putem vorbi despre măsuri coercitive pentru cei care ȋncalcă regulile. Deocamdată nu este cazul. De multe ori, suntem obligaṭi să “improvizăm”. Ṣi chiar ṣi aṣa, există ṣi alte variante, blocarea roṭilor de exemplu.

 

6.Numiţi cele mai urgente 3 probleme din sectorul unde candidaţi

Dumitru Pelican: Problemele stringente care vor fi rezolvate in Sectorul 2  sunt: urgentarea reabilitarii termice a blocurilor ramase in asteptare,  constructia de locuinte sociale pentru copii strazii si pentru tineri, azile pentru batrani si crese, insuficiente deocamdata. Evident, tot la capitolul stringent intra si locurile de parcare, precum si spatiile de joaca pentru copii. Nu mai vorbim de curatenia Sectorului si intretinerea drumurilor. Sunt si alte urgente, dar toate la vremea lor.

Dan Cristian Popescu: Corupṭia, lipsa transparenṭei ṣi risipa banului public. Ṣi de aici derivă toate celelalte: reabilitarea termică ȋnceată ṣi de proastă calitate, lipsa locurilor de parcare, mizeria de pe străzi etc.

Mihai Mugur Toader: Cele mai grave probleme şi care sunt generale la nivelul Bucureştiului  (nu numai în sectorul 2) sunt: traficul infernal şi lipsa locurilor de parcare; salubritatea şi curăţenia urbană; lipsa de locuinţe pentru tineri, persoane evacuate din casele revendicate, precum şi locuinţele sociale.

Acestea nu pot fi rezolvate demagogic, trebuie gândite soluţii pe termen scurt, mediu şi lung, prin programe multianuale.

 

7.Care e modelul dumneavoastră de primar și de ce? (nu doar din România)

Dan Cristian Popescu: Rudy Giuliani ṣi Michael Bloomberg, amȃndoi primari ai New York-ului.

Dumitru Pelican: Nu am avut un model de primar, pentru ca pana acum nu prea am avut modele. Vreau sa fiu eu insumi, sa fiu cel mai bun si sa aplic in practica orice idee benefica pentru sector, care poate veni de oriunde, fie cetatean, fie primar din alta zona.

Mihai Mugur Toader: Modelul meu de primar este primarul care se ghidează după câteva principii de baza ale unei bune administraţii: respectarea legii, performanţă, seriozitate şi responsabilitate faţă de cetăţean, comunitate şi mediu.

 

8.Va este frică de DNA?

Mihai Mugur Toader: DNA este o instituţie a statului de drept şi nu am niciun motiv să-mi fie frică.

Dan Cristian Popescu: Nu, nu am niciun motiv.

Dumitru Pelican: Nu am nici un motiv sa-mi fie frica de DNA sau de o alta institutie de genul acesta din Romania. Sunt un om onest, nu am furat, nu am fost in nici un grup de interese(reiese clar acest lucru din activitatea mea de pana acum) , nu am dosare penale. Urasc hotia si minciuna.Sunt unul dintre putinii politicieni din Romania care se pot mandri cu aceasta latura de om neimplicat in nici o activitatea infractionala. Contracandidatii mei pot spune acelasi  lucru?

 

9.Care a fost cea mai grea problema cu care v-aţi confruntat în campanie.

Dan Cristian Popescu: M-a deranjat faptul că primăria sectorului 2, ca ṣi instituṭie, ȋmpreună cu mulṭi dintre funcṭionarii de acolo au făcut campanie pe faṭă, candidatului PSD. Nu este normal, s-a ȋncălcat legea electorală ṣi am făcut chiar ṣi plȃngeri penale ȋn acest sens.

Mihai Mugur Toader: Lipsa timpului. Simultan cu preluarea atribuţiilor de conducere a Administraţiei locale a sectorului 2, fiind nominalizat şi candidat la funcţia de Primar - sunt nevoit să îmi împart activitatea zilnică între conducerea Administraţiei locale şi activităţi specifice campaniei electorale.

Dumitru Pelican: Lipsa banilor (nu am primit nici o sponsorizare, am cheltuit pe pliante bani din venituri proprii), campania incorecta pe care o duce contracandidatul meu, Toader Mihai, fratele doamnei Rodica Nassar, sefa Psd Sector 2, fiind cunoscute actiunile lor ilegale, precum: campanie in scoli si pungi pline de cadouri cu sigla Primariei,  festivale mascate pentru mancatorii de mici, spectacole organizate de Primarie, evident, din banii contribuabililor. Exista si plangeri penale in acest sens pentru contracandidatul meu , Toader Mihai. Sunt convins insa ca cetatenii Sectorului 2 nu se vor lasa inselati de aceste cadouri otravite oferite de Psd, tactica veche folosita de acest partid.A venit vremea schimbarii si acest lucru se va vedea la vot.

 

10.Aveți o sumă de bani. Ce alegeti să faceți mai repede: astuparea gropilor din asfalt, locuri de joaca pentru copii sau ajutor social pentru familiile nevoiașe?

Dumitru Pelican: Toate sunt la fel de importante, dar intotdeauna omul  va avea prioritate. Grea intrebare. Raspunsul meu este unul singur: as vrea sa le fac pe toate.

Dan Cristian Popescu: Dacă suma de bani este cheltuită ȋn mod chibzuit ṣi contractele se atribuie corect, la un preṭ normal, eu cred că este suficientă pentru a acoperi toate nevoile. Referitor la ultima, eu cred că cea mai bună protecṭie socială este un loc de muncă. Iar asta nu costă bani, dimpotrivă chiar. Sunt mulṭi asistaṭi social care pot ṣi vor să muncească, trebuie doar să li se ofere ocazia, iar eu voi face asta.

Mihai Mugur Toader: Având în vedere problemele enunţate, un bun gospodar ar distribui judicios suma de  bani pentru fiecare capitol în parte.

 

VĂ MULȚUMIM!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.