Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Congresul american evită, în ultimul moment, o paralizie a statului federal

economica.net
Congres SUA

Congresul american a adoptat în ultimul moment un buget temporar, pentru a evita o paralizie a serviciilor federale, Senatul adoptând cu 69 de voturi la 28 o lege a finanţelor care prelungeşte actualul buget până la 18 februarie, adoptată cu doar câteva ore mai devreme de către Camera Reprezentanţilor, relatează AFP.

Acest text a fost aprig negociat în Congresul american, unde o mână de aleşi republicani a încercat să paralizeze serviciile federale, timp de câteva ore, în semn de protest faţă de vaccinarea obligatorie impusă de Guvernul preşedintelui democrat Joe Biden.

Citește și: Ex-demnitarul Costoiu RUPE TĂCEREA la ICCJ - A indicat-o pe Ecaterina Andronescu drept...

Biden urmează să promulge legea până la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, pentru a evita ca finanţarea statului federal să fie întreruptă în mod brusc, iar sute de mii de funcţionari să intre în şomaj tehnic.

Biden, dar şi conducătorii parlamentari democraţi şi republicani, atenţi  să evite această situaţie foarte nepopulară în rândul americanilor, şi-au îndemnat membrii să se alinieze şi să adopte textul neîntârziat.

Liderul majorităţii democrate în Senat Chuck Schumer şi-a exprimat satisfacţia faţă  de acest rar moment de unitate în Congres, unde au loc de obicei certuri între cele două partide.

”Mulţumesc aleşilor acestei Camere pentru că ne-au protejat de o paralizie inutilă şi costisitoare”, a declarat Schumer.

După înlăturarea, pentru moment, a acestui risc, aleşii au de depăşit altă ameninţare la fel de crucială.

Ei au termen până la 15 decembrie să crească capacitatea de îndatorare a Statelor Unite, pentru a evita un default suveran al celei mai mari puteri economice mondiale.

America se poate trezi, altfel, pe termen scurt, fără bani şi în incapacitatea de a-şi onora plăţile, o situaţie care poate fi catastrofală şi pe care marile puteri ale lumii o supraveghează îndeaproape.

Statele Unte, care la fel ca toate marile economii sau aproape toate, trăiesc pe credit de zeci de ani în cheltuielile publice, au ridicat deja, în multiple rânduri, acest faimos ”plafon”.

Însă republicanii au început, în timpul preşednţiei lui Barack Obama, să transforme această procedură de rutnă într-un instrument de şantaj politic.

Ei refuză de această dată să dea undă verde unei suspendări a limitei îndatorării, care ar însemna, în opinia lor, să-i dea lui Joe Biden un cec în alb pentru a-şi finanţa proiectele de investiţii.

Republicanii îi îndeamnă pe democraţi să aprobe singuri acest lucru, printr-o manevră parlamentară anevoioasă, şi acuză tabăra lui Biden de faptul că alimentează o inflaţie-record, la care amerianii sunt foarte sensibil în prezent, în perioada sărbătorilor.

În cazul în care Congresul reuşeşte să închdă aceste şantiere la timp, va putea să dezbată apoi uriaşa parte de investiţii sociale şi ecologice pe care le vrea Biden, ceea ce Casa Albă aşteaptă cu nerăbdare.

Acest proiect, în valoare de 1.750 de dolari, care prevede între altele grădiniţă gtatuită pentru toţi şi finanţări puternice în vederea unei reduceri a emisiilor americane de gaze cu efect de seră, este blocat de luni de zile în Congres.

Joe Biden contează cu disperare pe aceste măsuri - foarte populare în rândul americanilor potrivit unor sondaje -, pentru a-şi relansa preşedinţia.

Liderul majoritţii democrate din Senat s-a angajat ca acest text să fie adoptat înainte de Crăciun.

Însă acest scenaru, la fel ca multe altele, rămâne pentru moment foarte incert.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.