Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al CoE se declară preocupat de situaţia primarului suspendat al Chişinăului

Dorin Chirtoaca

Situaţia primarului suspendat al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a stârnit preocupare în Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, care a examinat raportul prezentat în acest sens de norvegiana Gunn Marit Helgesen în urma vizitei efectuate în capitala Republicii Moldova, relevă un comunicat de presă difuzat luni de CoE.

Congresul se declară preocupat îndeosebi de nerespectarea mai multor articole din Carta Europeană a autoguvernării locale, ratificată de Republica Moldova în 1997, dar şi de faptul că Dorin Chirtoacă a fost înlocuit cu un responsabil local neales, precum şi de referendumul prevăzut să aibă loc în noiembrie privind limitarea mandatului de primar. Raportul dnei Helgesen subliniază în particular faptul că primarul ales al capitalei Republicii Moldova a fost suspendat de către o autoritate judiciară, se menţionează în comunicat.

Congresul s-a angajat să monitorizeze îndeaproape situaţia prin organizarea unei misiuni de informare, în urma căreia va fi elaborată o recomandare pe baza angajamentelor asumate de Republica Moldova în ce priveşte democraţia locală. Mai mult, Congresul a cerut o opinie din partea Comisiei de la Veneţia cu privire la constituţionalitatea referendumului anunţat. "Suspendarea şi arestarea unui primar în lipsa unei hotărâri judecătoreşti este o chestiune gravă şi reprezintă o încălcare a unui drept fundamental", a punctat dna Helgesen.

Comunicatul de la CoE mai notează că se va ţine cont de toate aceste informaţii în cadrul exerciţiului de monitorizare a situaţiei democraţiei locale şi regionale din R.Moldova prevăzut pentru 2018, îndeosebi în lumina plângerii trimise Congresului de către Asociaţia autorităţilor locale din Moldova, care denunţă exercitarea de presiuni prin intermediul procedurilor judecătoreşti asupra unor reprezentanţi locali aleşi, conform Agerpres.

Dorin Chirtoacă, care este vicepreşedinte al CPLRE, se află în arest la domiciliu din mai 2017. Consiliul Municipal al Chişinăului (CMC) a aprobat la 12 septembrie propunerea consilierilor socialişti în vederea organizării unui plebiscit în care locuitorii capitalei Republicii Moldova să se pronunţe cu privire la demiterea lui Chirtoacă, referendum ce ar urma să aibă loc pe 19 noiembrie. Potrivit Codului electoral, revocarea primarului prin referendum poate fi iniţiată în cazul în care acesta nu respectă interesele comunităţii locale, nu exercită în mod adecvat atribuţiile de ales local prevăzute de lege, încalcă normele morale şi etice etc. Socialiştii îl acuză pe Dorin Chirtoacă de delapidări de fonduri şi de administrare proastă a oraşului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.