Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Congresul Filipinelor l-a proclamat pe fiul fostului dictator Marcos drept următor preşedinte al ţării

ft.com
Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr

Congresul Filipinelor l-a proclamat miercuri pe fiul fostului dictator Ferdinand Marcos drept următor preşedinte al ţării, la 36 de ani după ce tatăl său a fost răsturnat de o revoltă populară împotriva corupţiei endemice şi abuzurilor masive ale drepturilor omului, relatează DPA.

Fostul senator Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr a primit 58,77% din voturile exprimate la alegerile din 9 mai pentru a deveni al 17-lea preşedinte al Filipinelor, potrivit rezultatelor oficiale ale Senatului şi Camerei Reprezentanţilor.

El a avut o marjă câştigătoare de peste 16,5 milioane de voturi asupra celui mai apropiat rival, vicepreşedintele care îşi încheie mandatul Leni Robredo, care îl învinsese la limită în cursa pentru a deveni vicepreşedinte al ţării în 2016, potrivit Agerpres.ro.

Mama sa - fosta primă-doamnă Imelda Marcos, notorie pentru stilul de viaţă fastuos şi acumularea a 3.000 de perechi de pantofi în timp ce milioane de filipinezi se zbăteau în sărăcie - s-a numărat printre oaspeţi la proclamare în sala de sesiuni a Camerei Reprezentanţilor.

Sara Duterte-Carpio, fiica preşedintelui în exerciţiu Rodrigo Duterte, a fost de asemenea proclamată ca următor vicepreşedinte al Filipinelor, cu 61,53% din voturi şi un avans de peste 22 de milioane de sufragii asupra celui mai apropiat rival.

Noii preşedinte şi vicepreşedinte urmează să depună jurământul la 30 iunie, deşi Duterte-Carpio a anunţat anterior că vrea să depună jurământul mai devreme pentru a putea participa la inaugurarea lui Marcos Jr. Ei vor avea un mandat de şase ani.

Cu câteva ore înainte de proclamare, protestatari s-au ciocnit cu poliţia după ce s-au adunat în faţa clădirii Comisiei pentru Drepturile Omului, la o distanţă de aproape 10 kilometri de sediul Camerei Reprezentanţilor, unde a avut loc votarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.