Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consecința neașteptată a Brexit-ului. Franța este principala beneficiară

brexit-3

RFI:

E o consecinţă a Brexit-ului care va face fericiţi în Franţa : de la referendumul din Marea Britanie soldat cu decizia Regatului unit de a părăsi Uniunea europeană, lira sterlină a pierdut 15% din valoarea ei vizavi de dolar şi de euro. Rezultatul este că Franţa, care fusese retrogadată în 2014 pe locul 6 mondial al PIB-urilor, revine astăzi înaintea Marii Britanii.

Lira sterlină nu mai fusese la un nivel atât de slab din 1985 încoace. Motivul acestei noi degringolade sunt declaraţiile premierului britanic.Theresa May a decis să lanseze procedura de divorţ cu europenii până la sfârşitul lunii martie 2017. Tinând cont de declaraţiile liderei de la Londra, analiştii se tem de un « Brexit dur », de o ieşire cu consecinţe dificile pentru Regatul unit, de unde deci şi căderea lirei.

Reculul monedei naţionale britanice provoacă automat o devalorizare a economiei britanice şi deci a PIB-ului ei. După ce în perioada 2014-2015 produsul intern brut britanic o luase înaintea celui francez – din cauza deprecierii monedei euro dar şi a unei creşteri economice mai susţinute de cealaltă parte a Canalului mânecii – azi PIB-ul britanic este cel penalizat de votul popular din 23 iunie. « Un avertisment la adresa decidenţilor politici de la Londra. Tara riscă mult cu Brexit-ul pentru prosperitatea sa economică » avertizează Le Figaro parafrazându-i pe confraţii de la Financial Times.

Ziarul Financiar:

Cea mai recentă încercare a fondului de hedging Elliott de a restructura Samsung are un avantaj important: americanii cer ca gigantul sud-coreean să implementeze o serie schimbări pe care le avea în plan şi Lee Jae-yong, moştenitorul imperiului Samsung, scrie Wall Street Journal. Elliott, fond condus de miliardarul american Paul Singer, este principalul acţionar de la Fondul Proprietatea din România, una dintre cele mai controversate afaceri din ultimul deceniu.
Anul trecut, fondul de hedging din New York a pierdut o bătălie cu acţionarii grupului Samsung pentru blocarea unei fuziuni a holdingului sud-coreean cu un alt afiliat cheie, pe motiv că propunerea ar avantaja familia fondatoare în detrimentul unor acţionari minoritari. Atunci Elliott s-a pus împotriva planurilor lui Lee Jae-yong de a restructura conglomeratul, care are o structură complexă, cu 58 de companii afliate, conform propriei viziuni.
De data aceasta însă, Elliott vrea să împartă Samsung în două entităţi: o companie operaţională, care să continue să vândă smartphone-uri, televizoare şi memorii, şi un holding care ar urma să gestioneze interesele grupului în alte businessuri afiliate.
Planul fondului Elliott este în linie cu ceea ce familia fondatoare vrea să implementeze în cadrul conglomeratului, potrivit unor executivi implicaţi în proces, citaţi de WSJ. Lee Jae-yong, membru al familiei fondatoare, ar urma să fie numit preşedinte al grupului şi să preia imperiul Samsung de la tatăl său, care a rămas internat în spital după un atac de cord suferit în 2014.
Samsung se luptă cu una dintre cele mai mari crize publice din istorie, după retragerea smartphone-urilor Galaxy Note 7, iar acţionarii şi guvernul sud-coreean fac presiuni pentru a transparentiza structura complexă a companiei şi pentru a genera mai mulţi bani pentru acţionari. Fondul american de investiţii Elliott controlează pe piaţa românească Fondul Proprietatea prin intermediul Manchester Securities şi Beresford Energy Corp, fiind cel mai mare acţionar, cu 22% din capital.
FP are o capitalizare de 8,86 mld. lei, ceea ce înseamnă că participaţia fondului Elliott are o valoare de 1,95 mld. lei (433 mil. euro). Fondul american Elliot, înfiinţat de miliardarul Paul Singer, supranumit în cercurile financiare internaţionale Bestia Neagră sau Vulturul de pe Wall Street pentru modul în care a câştigat miliarde de dolari de pe urma unor companii şi naţiuni falimentare, are în administrare la nivel global active de 27 mld. dolari, potrivit Forbes.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.