Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conservarea faunei în 2022: veverițele cenușii din Marea Britanie vor fi trecute pe anticoncepționale

hotnews.ro
veverita cenusie

Oamenii de ştiinţă britanici intenţionează să utilizeze un contraceptiv destinat veveriţelor cenuşii pentru a reduce numărul acestor rozătoare a căror proliferare ameninţă existenţa speciei naţionale, veveriţa roşcată, informează luni AFP. Animalul, adus din America de Nord la sfârşitul secolului al XIX-lea pentru a popula proprietăţi extinse, a întrecut treptat specia engleză şi ameninţă de asemenea câteva specii de arbori.

În cadrul unui proiect guvernamental, oamenii de ştiinţă intenţionează să administreze veveriţelor cenuşii un contraceptiv oral, în hrană. Proiectul, testat în nordul Angliei şi în Ţara Galilor, s-a dovedit destul de concludent. Aproximativ 70% dintre veveriţele cenuşii au mâncat hrana aflată în cutii mici amplasate în habitatul lor natural şi concepute astfel încât alte animale să nu poată avea acces la ele. Planul este acum este să se introducă în aceste cutii un contraceptiv pe lângă hrană.

Pentru Gideon Henderson, consilier ştiinţific în Ministerul Mediului, acest dispozitiv contraceptiv, mai puţin agresiv şi mai eficient comparativ cu campaniile de exterminare, este promiţător. "Va ajuta veveriţele roşcate (...) să revină în habitatele lor naturale, protejând în acelaşi timp pădurile britanice şi sporind biodiversitatea", a spus el.

În lipsa unui management eficient, veveriţele roşcate ar putea să dispară din anumite părţi ale Regatului Unit", a subliniat Vanessa Fawcett, de la asociaţia The Red Squirrel Survival Trust. Deocamdată, nu a fost utilizat niciun contraceptiv în studii însă, conform oamenilor de ştiinţă, acesta va fi eficient atât în cazul exemplarelor masculine, cât şi al celor feminine.

Populaţia de veveriţe cenuşii este estimată la 2,7 milioane în Marea Britanie, o cifră ce creşte constant. În schimb, ţara are doar 140.000 de veveriţe roşcate, majoritatea în Scoţia. Mai fragile, veveriţele roşcate au nevoie de mai mult spaţiu şi sunt ameninţate de variola veveriţei adusă de exemplarele cenuşii, care sunt imune. Veveriţele cenuşii ameninţă, de asemenea, sănătatea şi supravieţuirea arborilor tineri, descojindu-i, fragilizându-i şi provocându-le moartea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.