Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conservatorul Bjarni Benediktsson este noul prim-ministru al Islandei

flag islanda

O nouă coaliţie de centru-dreapta în Islanda a anunţat marţi că a ajuns la un acord pentru a-l desemna prim-ministru pe conservatorul Bjarni Benediktsson, la două luni şi jumătate după alegerile parlamentare anticipate, relatează AFP. Ministru al finanţelor începând din 2013 şi câştigător al alegerilor parlamentare în octombrie cu Partidul Independenţei, Benediktsson, 46 de ani, a prezentat noul executiv într-o conferinţă de presă la Reykjavik cu doi noi parteneri, partidul Reforma (centru-dreapta) şi Viitor Luminos (centru).

Programul publicat de coaliţie prevede posibilitatea unui referendum asupra candidaturii la Uniunea Europeană "spre sfârşitul legislaturii". Printre altele, el îngroapă speranţele unor reforme instituţionale radicale, mai ales ratificarea noii constituţii elaborate de un comitet de cetăţeni între 2010 şi 2012.

Pe plan economic, programul continuă politica liberală a lui Benediktsson, creditat cu un bilanţ bun - creştere puternică şi eradicarea aproape în totalitate a şomajului, conform Agerpres. Instalarea unui guvern de centru-dreapta a dejucat planurile opoziţiei de stânga, care spera să profite de scandalul provocat în aprilie de Panama Papers, documente asupra unor deţinători de averi în paradisuri fiscale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.