Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conservatorul Janis Bordans a fost însărcinat să formeze noul guvern leton până la 21 noiembrie

Facebook.com
Janis Bordans

Preşedintele leton l-a desemnat miercuri premier pe conservatorul Janis Bordans, însărcinat să formeze noul Guvern până la 21 noiembrie, să-i prezinte şefului statului leton Raimonds Vejonis candidaţii la posturile ministeriale şi să garanteze o majoritate parlamentară, relatează AFP, informează News.ro.

”Este neclar dacă va obţine suficiente voturi, rămân încă multe necunoscute”, a declarat pentru AFP politologul Marcis Krastins.

Formaţiunea lui Janis Bordans, Noul Partid Conservator, s-a clasat pe poziţia a treia în alegerile legislative din octombrie şi a obţinut 16 mandate dintr-un total de 100.

Învingătorul scrutinului a fost partidul prorus Armonia, care a obţinut 19,8% din voturile exprimate, însă a fost incapabil să găsească parteneri cu care să formeze o coaliţie guvernamentală.

Pe locul doi s-au clasat populiştii din cadrul KPV LV (14,25%).

”Presupun că domnul Bordans mă va consulta în ceea ce priveşte posturile de ministru de Externe şi al Apărării, dar şi cu privire la lista priorităţilor noului Cabinet”, a declarat preşedintele, citat într-un comunicat.

Raimonds Vejonis s-a declarat ”80% sigur” de reuşita lui Bordans .

Şapte partide au intrat în Parlament, însă, până în prezent, doar populiştii şi-au exprimat susţinerea faţă de un eventual Cabinet al lui Janis Bordans.

Nici Noua Alianţă Liberală Dezvoltare/FOR şi nici Alianţa Naţională (dreapta), care deţin fiecare câte 13 mandate, nu au făcut-o, pentru moment.

Janis Bordans a anunţat că nu-i va invita pe Verzi şi nici pe Ţărani (centru-dreapta, care deţin 11 mandate) să facă parte din coaliţia sa.

Noua Unitate (centru-dreapta, opt mandate de deputat) a anunţat că se va pronunţa mai târziu.

Intrat în politică în calitate de membru al tineretului comunist, în anii '80, Janis Bordans este de formaţie jurist. În perioada 2012-2013, el a fost ministru al Justiţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.