Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilierul lui Cîţu intervine în scandalul de la Constanţa: Primarul a dat asigurări că va schimba numele străzii Mareşal Ion Antonescu

Maresalul Ion Antonescu

„Voi monitoriza și sprijini autoritățile locale în a schimba rapid denumirile unor străzi care poartă numele unor persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanității”, spune Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului.

„Voi monitoriza și sprijini autoritățile locale în a schimba rapid denumirile străzilor care poartă numele unor persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanității. Am luat act de materialele din mass-media care atrăgeau atenția asupra încălcării legislației în vigoare cu privire la menținerea denumirii unor străzi din mai multe localități ale României, care promovează persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanității. În același timp, polemica privind redenumirea străzii din municipiul Constanța ne arată că e nevoie permanentă de implicare, de monitorizare și de acțiune”, anunță deputatul PNL Alexandru Muraru, consilier onorific al premierului Florin Cîțu și reprezentant special al Executivului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

El precizează că a avut discuții cu toți factorii implicați, autorități locale și centrale, inclusiv reprezentanți diplomatici în ceea ce privește urgentarea și demararea imediată a schimbarea denumirii străzii și că atât primarul municipiului Constanța, Virgil Chițac, cât și prefectul județului, Silviu-Iulian Coșa, care are în coordonare comisia care avizează schimbarea denumirilor de străzi, l-au asigurat de punerea în mișcare cu celeritate a procedurii de schimbare a numelui respectivei străzi.

„Fac precizarea că niciun alt motiv birocratic nu va stă în picioare pentru a întârzia o decizie administrativă în acest sens. (...) Fac precizarea că invocarea unor așa-zise dezbateri care să evalueze rolul politic și/sau istoric al unor persoane condamnate pentru crime de război și crime împotriva umanității, care să genereze eventual o decizie/și/sau soluție, nu este permisă! Schimbarea denumirilor unor străzi care încalcă legislația în vigoare nu este negociabilă! Sunt la curent cu identificarea unor cazuri similare, în alte localități, și monitorizez permanent situația, alături de alte instituții implicate, astfel încât legislația să fie aplicată cu celeritate”, conchide Muraru.

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a declarat pentru „Info Sud-Est” că în jurul figurii și rolului jucat de Ion Antonescu în istoria României există „evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici și controverse” și a invocat rolul pe care mediile academice și istoricii din Constanța ar trebui să îl aibă în vederea unui verdict cu privire la schimbarea numelui străzii, pentru a evita „abordările amatoriste”. Ulterior, Vergil Chiţac a revenit asupra declarațiilor, spunând că nu ezită să schimbe numele străzii, dar are nevoie de puncte de vedere pentru începerea demersului, fiind un act strict procedural.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a dezaprobat reacţia primarului municipiului Constanţa și menţiona că a trimis încă din 2014 mai multe adrese prezentând situaţia de ilegalitate în care se găseşte instituţia condusă în prezent de Vergil Chiţac.

„Este cu atât mai sfidătoare poziţionarea domnului Chiţac cu cât acesta aparţine unei formaţiuni politice care-şi preţuieşte trecutul democratic. În timpul regimului dictatorial al lui Ion Antonescu înaintaşii politici ai domnului primar au transmis conducătorului statului român că modul în care erau trataţi evreii şi romii este criminal. Din păcate, domnul primar Chiţac nu şi-a însuşit acest episod din istoria propriului partid”, se arăta în comunicatul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.