Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilierul lui Ludovic Orban îi reproșează lui Florin Cîțu că dă apă la moară PSD

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Florin Cîțu Ludovic Orban Cîțu Orban

Consilierul lui Ludovic Orban pe probleme economice, Bogdan Glăvan, apreciază joi că rezultatele guvernării trebuie comunicate „matur, cu cap”, altfel „dăm apă la moară PSD”, el referindu-se la nivelul investițiilor potrivit datelor INS. Comentariul lui Glăvan vine în contextul în care premierul Florin Cîțu a avut o ieșire publică în care spus că este o „veste extraordinară”.

  • „Comunicarea rezultatelor guvernării trebuie făcută matur, cu cap, fiindcă altminteri dăm apă la moară PSD. De exemplu, astăzi s-a anunțat valoarea investițiilor în economie în trim. I și se constată o creștere cu 9,9%. Dar ce să vezi, pe timpul lui Dăncilă ritmul creșterii era mai mare! Rezultă de aici că guvernul Dăncilă era mai bun pentru România? Aveau antreprenorii mai multă încredere în guvernare în 2018? Evident, nu, dar dacă cineva îți trântește comparația asta pe masă, te forțează să dai explicații suplimentare. Ca să nu mai vorbesc de faptul că investițiile raportate de INS sunt în mărime nominală, nu e nimic extraordinar că cresc, cu adevărat frumos era când creșteau în 2016, într-un an cu deflație”, a scris Bogdan Glăvan pe Facebook. Acesta a adăugat: „Faptul că PSD nu a ieșit să comenteze asta nu înseamnă decât că acolo competența în materie de economie e la piciorul broaștei. Sau că partidului însuși îi e jenă cu Dăncilă. Sau că... blat”.

Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat, în primul trimestru al acestui an, 20,356 miliarde de lei, în creştere cu 9,9% faţă de acelaşi interval din 2020, arată datele provizorii publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit INS, în primele trei luni ale anului în curs, comparativ cu trimestrul I 2020, investiţiile nete realizate în economia naţională au urcat cu 9,9%, creştere înregistrată la toate elementele de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 18,1%, lucrări de construcţii noi cu 6,5% şi la alte cheltuieli cu 1,0%.

În privinţa structurii investiţiilor nete pe activităţi ale economiei naţionale, statistica oficială arată că 35,9% au mers către Construcţii (faţă de 36,5%, în T1 din anul anterior), 25,8% în Industrie (27,7%, în T1 2019), 24,6% în Comerţ şi Servicii (22,3%, anul trecut) şi 3,5% în Agricultură (5,8%, în aceeaşi perioadă din 2020).

Investiţiile pe segmentul "Alte ramuri" au crescut de la 7,7% în T1 2020 la 10,2% în acest an.

Conform INS, investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.