Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilierul lui Zelenski respinge cererile Rusiei: 'Ucraina nu este dispusă să renunțe la niciun teritoriu'

donetk lugansk rusia ucraina rusia

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru programul World at One de la BBC Radio 4 că Ucraina nu este „dispusă să renunțe la niciun teritoriu”.

Vorbind în ajunul unor noi discuții între Rusia și Ucraina, Alexander Rodnianski a spus că „acum presiunea este asupra Rusiei”.

„În mod clar, ei nu pot susține acest război ani de zile și moralul lor este atât de scăzut încât nici măcar nu își pot menține proviziile și logistica”, a spus el.

Rodnianski, care este și profesor asistent de economie la Universitatea Cambridge, a spus că Ucraina nu își va sacrifica „integritatea teritorială”.

„Dacă îi întrebi pe oamenii care locuiesc în aceste zone, ei nu ar vrea să trăiască în Rusia. Cum îi putem părăsi? Să nu mai vorbim de întreaga idee de a ne tăia părți din țară”, a declarat Alexander Rodnianski, consilier principal al ucraineanului Volodimir Zelenski.

El a sugerat că o versiune „mai concretă” a „memorandumului de la Budapesta” – care a oferit Ucrainei garanții de securitate – ar fi necesară pentru a realiza pacea.

„Memorandumul de la Budapesta trebuia să ne garanteze securitatea în schimbul renunțării la armele nucleare în anii '90. Ar trebui să fie ceva în acest sens, în care s-ar specifica pașii, exact care țări ar acționa în ce mod dacă securitatea este amenințată”, a mai precizat oficialul.

Dar el a avertizat că posibila implicare a țărilor NATO într-un astfel de pact ar fi o „chestiune delicată”. „De aceea, negocierile nu sunt ușoare, pentru că nu ați dori să declanșați articolul 5, în esență, trăgând întreaga NATO într-un conflict cu Rusia. Asta este [ceea ce] țările NATO nu vor să se întâmple și de aceea negocierile sunt încă în desfășurare”, a mai explicat Rodnianski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.