Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilierul Min. Justiției atrage atenția: Sistemul de probaţiune este în faza de colaps

justitie drept

Sistemul de probaţiune din România este în prezent în colaps, principala cauză fiind numărul insuficient de consilieri, a afirmat joi Crina Morteanu, consilier al ministrului Justiţiei. 

"În acest moment, sistemul de probaţiune este în faza de colaps, în sensul că sunt peste 50.000 de persoane supravegheate de 355 de consilieri de probaţiune la nivel naţional. Aşadar trebuie să gândim că, pe viitor, cei care sunt eliberaţi dintr-un penitenciar cu o pedeapsă rămasă de executat (...) vin în supravegherea consilierilor de probaţiune şi atunci este important să găsim o soluţie să suplimentăm schema de personal şi ulterior să îmbunătăţim actul de probaţiune, asta este de fapt esenţa a ceea ce ne interesează", a spus Crina Morteanu la o dezbatere cu privire la situaţia sistemului penitenciar, relatează agerpres.ro.

Acuzaţii DURE la SRI şi DNA: Un fost lucrător SRI demască 'practicile ilegale' ale BINOMULUI


Directorul Direcţiei Naţionale de Probaţiune, Mihai Dima, a susţinut la rândul său că principala problemă a instituţiei pe care o conduce o reprezintă numărul insuficient de angajaţi. 

"Vorbim de o medie de o sută şi ceva de cazuri, dar în realitate, în funcţie de dimensiunea serviciului de probaţiune, putem vorbi şi de 200 - 250 de cazuri pe un consilier de probaţiune. (...) Ne lipseşte în primul rând cea mai importantă resursă - resursa umană", a spus Mihai Dima.

Fost ministru, condamnat la închisoare, face apel la societatea civilă. Ce vrea să demonsteze

Noul ministru de Interne, Dragoș Tudorache, dator vândut la bănci


În opinia sa, sumele necesare pentru dezvoltarea sistemului de probaţiune ar fi mult mai mici decât cele cheltuite pentru persoanele care îşi execută pedepsele în sistemul penitenciar. 

"Consolidarea sistemului de probaţiune (...) implică în primul rând bani, aşa este, numai că trebuie văzut că acei bani pe care îi implică dezvoltarea resurselor umane din probaţiune (...) şi crearea unei noi infrastructuri sau extinderea infrastructurii existente (...) sunt mult sub costurile pe care le presupune executarea unei pedepse în penitenciar", a afirmat directorul Direcţiei Naţionale de Probaţiune. 

Ministerul Justiţiei a organizat joi ultima dezbatere din seria întâlnirilor regionale care au avut ca obiectiv informarea şi consultarea publicului cu privire la situaţia sistemului penitenciar din România. Discuţiile au avut ca scop identificarea de soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi pentru reducerea în mod sustenabil a supraaglomerării din penitenciare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.