Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilierul pentru securitate de la Casa Albă: China este amenințarea secolului 21

Asia Pacific Foundation
china justice

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, Robert O’Brien, a acuzat miercuri China că încearcă să fure din Occident cercetările referitoare la vaccinul pentru Covid-19 şi a descris ţara ca fiind un rival malign care încearcă să monopolizeze fiecare industrie importantă a secolului 21, transmite Reuters.

Citește și: SUA au luat decizia care provoacă ALERTĂ la Beijing: președintele Chinei amenință cu războiul

Trump identifică China ca principalul competitor al Statelor Unite şi a acuzat Partidul Comunist Chinez că profită de comerţ şi nu spune adevărul în privinţa epidemiei noului coronavirus, pe care o numeşte ”ciuma chineză”.

Într-un atac de 20 de minute împotriva Chinei, O’Brien a a spus unor oficiali militari şi de informaţii americani şi britanici de rang înalt că China este o putere prădătoare care şi-a reprimat poporul şi a încercat să constrângă atât vecinii cît şi puterile occidentale, informează Mediafax.

”Partidul Comunist Chinez (PCC) doreşte să domine în toate domeniile şi în toate sectoarele...şi intenţionează să monopolizeze toate industriile care contează în secolul 21”, a afirmat O’Brien în cadrul Atlantic Future Forum, prin intermediul unei intervenţii video de la bordul portavionului HMS Queen Elizabeth.

”Cel mai recent, PCC s-a folosit de spionajul cibernetic pentru a viza companiile care dezvoltă vaccinuri şi tratamente destinate Covid-19 în Europa, Marea Britanie şi Statele Unite, susţinând totodată necesitatea cooperării internaţionale”, a spus O'Brien.

China, sub preşedintele Xi Jinping, afirmă că Occidentul, şi în special Washingtonul, este cuprins de isteria anti-chineză, de gândirea colonială şi pur şi simplu de furia că China este acum din nou una dintre primele două economii ale lumii.

Creşterea economică şi militară a Chinei din ultimii 40 de ani este considerată a fi unul dintre cele mai semnificative evenimente geopolitice din vremurile recente, alături de căderea Uniunii Sovietice din 1991, care a pus capăt Războiului Rece.

O'Brien a spus că Occidentul a acordat Chinei concesii timp de zeci de ani, inclusiv apartenenţa la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), crezând că se va deschide din punct de vedere economic şi politic, în timp ce îşi va reduce propriile bariere impuse companiilor străine.

”Din păcate, acestea sunt promisiuni pe care până în prezent nu le-a respectat. În schimb, liderii PCC şi-au dublat abordarea totalitară şi economia mercantilă, dominată de stat”, a spus fostul avocat din Los Angeles, în vârstă de 54 de ani”.

În 1979, China avea o economie mai mică decât cea a Italiei, dar după deschiderea pentru investiţiile străine şi introducerea reformelor de piaţă, a devenit a doua cea mai mare economie din lume.

China este în prezent lider global într-o gamă de tehnologii ale secolului 21, cum ar fi inteligenţa artificială, medicina regenerativă şi polimerii conductori.

Răspunsul Chinei la noul focar de coronavirus, ”a şters orice îndoieli cu privire la intenţiile sale”. a spus O'Brien.

Acesta a arătat că China a cooptat organizaţii internaţionale şi le-a obligat să instaleze echipamente chineze de telecomunicaţii.  El a acuzat Partidul Comunist că a blocat companiile străine în timp ce le-a subvenţionat pe cele proprii.

Totodată, consilierul a afirmat că proiectul internaţional emblematic al Chinei, aşa-numita iniţiativă O Centură, Un Drum,  presupunea oferirea naţiunilor sărace a unor ”împrumuturi nesustenabile” pentru a construi proiecte de infrastructură uriaşe şi nefolositoare, folosind firme şi muncitori chinezi.

”Dependenţa acestor ţări de împrumuturile chineze le erodează suveranitatea şi nu le lasă de ales decât să respecte linia partidului cu privire la voturile în cadrul ONU şi ... alte probleme”, a spus O'Brien.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.