Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilierul prezidențial Luminiţa Odobescu, semnal de alarmă: Stabilitatea şi securitatea întregului continent, ameninţate de acţiunile ilegale ale Rusiei

haszon.hu
razboi ucraina rusia ucraina tanc

Stabilitatea şi securitatea întregului continent sunt ameninţate de acţiunile ilegale ale Rusiei asupra Ucrainei, a declarat, luni, consilierul prezidenţial Luminiţa Odobescu, în cadrul dezbaterii "15 ani de la aderarea României la UE. Contribuţia României la UE şi rolul său în consolidarea Uniunii".

"Suntem la un moment de răscruce, un moment în care stabilitatea şi securitatea întregului continent sunt ameninţate de acţiunile ilegale, incalificabile ale Rusiei asupra vecinului nostru, Ucraina, iar practic războiul este la porţile Uniunii Europene. Ne aflăm în faţa unor provocări noi securitare, cu implicaţii în multiple planuri. Vorbim aici de apărare, securitate energetică, securitate cibernetică, securitate alimentară. Noţiunile de securitate şi de rezilienţă capătă noi valenţe", a precizat Odobescu.

Consilierul prezidenţial, fost reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană, a subliniat că aderarea ţării noastre la UE a însemnat prosperitate şi creştere economică.

"Vorbim de o triplare a PIB-ului naţional după aderare, iar PIB-ul pe cap de locuitor este de aproape patru ori mai mare. Am beneficiat de o libertate de mişcare, tinerii noştri pot circula, învăţa peste tot în Europa. O participare nemijlocită şi activă la toate deciziile europene. Suntem parte a unui spaţiu de pace, prosperitate, democraţie, stat de drept şi valori. Avem acces la resurse financiare de dezvoltare, ultima şi cea mai recentă, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a transmis ea.

Luminiţa Odobescu a reamintit că în perioada în care România a gestionat Preşedinţia Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, au fost închise 90 de dosare legislative, "cu impact semnificativ" în multiple domenii. Pe de altă parte, ea a evidenţiat că tinerii îşi doresc o Uniune Europeană "mai rezilientă" şi mai aproape de noile generaţii.

"În opinia mea, principala contribuţie a noastră, a României, la proiectul european este dată de tânăra generaţie, de dinamismul şi implicarea acestora, inclusiv în dezbaterile actuale în cadrul Conferinţei privind viitorul Europei şi modul în care au pus punctul pe 'i' în ceea ce priveşte Uniunea pe care şi-o doresc, mai rezilientă şi mai aproape de tineri", a menţionat consilierul prezidenţial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.