Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale

European Parliament
UE PE parlamentul european

Consiliul a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale şi a adăugat alte 10 jurisdicţii: Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite şi Vanuatu, informează marţi Ministerul Finanţelor Publice (MFP), potrivit agerpres.ro.

Citește și: Sebastian Ghiță: ‘O voce românească trebuie să se audă tare şi răspicat’

''Consiliul a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale. În plus faţă de cele 5 jurisdicţii deja incluse, lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante include în prezent şi următoarele 10 jurisdicţii: Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite, Vanuatu. Aceste jurisdicţii nu au pus în aplicare angajamentele pe care şi le-au asumat faţă de UE până la termenul convenit", se arată într-un comunicat al MFP.

Anexa II la concluzii, care cuprinde jurisdicţiile cu angajamente în curs, reflectă, de asemenea, prelungirile de termen acordate pentru 11 jurisdicţii în vederea adoptării reformelor necesare pentru a-şi îndeplini angajamentele.

"Astăzi am finalizat prima noastră revizuire cuprinzătoare a listei UE a jurisdicţiilor necooperante. De la adoptarea sa pentru prima dată, la sfârşitul anului 2017, lista şi-a dovedit utilitatea în promovarea, prin cooperare, a agendei UE de îmbunătăţire a practicilor fiscale mondiale, de combatere a evitării obligaţiilor fiscale şi de îmbunătăţire a bunei guvernanţe şi a transparenţei: peste 30 de jurisdicţii şi-au respectat deja angajamentul de a adopta reforme fiscale", a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Lista, care face parte din strategia externă a UE privind impozitarea, astfel cum este definită de Consiliu, este menită să contribuie la eforturile continue de prevenire a evitării obligaţiilor fiscale şi de promovare a bunei guvernanţe fiscale la nivel mondial.

Lucrările privind lista au început la jumătatea anului 2016 în cadrul grupului de lucru al Consiliului responsabil cu punerea în aplicare a unui cod de conduită al UE în domeniul impozitării întreprinderilor. În noiembrie 2016, Consiliul a convenit asupra procesului care trebuie urmat şi a stabilit criteriile pentru examinarea jurisdicţiilor ţărilor terţe, şi anume: ce criterii ar trebui să îndeplinească o jurisdicţie pentru a fi considerată conformă în materie de transparenţă fiscală; ce criterii ar trebui să îndeplinească o jurisdicţie pentru a fi considerată conformă în materie de impozitare echitabilă; să fie în curs de desfăşurare punerea în aplicare a standardelor minime anti-BEPS (combaterea erodării bazei impozabile şi a transferului profiturilor) ale OCDE.

Pe această bază, în decembrie 2017, Consiliul a aprobat şi a publicat concluzii conţinând o listă a UE a jurisdicţiilor fiscale necooperante în scopuri fiscale. Acesta a convenit, de asemenea, asupra procesului ulterior şi a recomandat măsuri "de protecţie" privind jurisdicţiile care figurează pe listă.

Prima listă a fost întocmită în urma examinării celor 92 de jurisdicţii din ţările terţe în cauză, desfăşurată în cursul anului 2017, şi cuprindea jurisdicţiile care nu şi-au asumat angajamente semnificative în vederea abordării deficienţelor identificate de UE.

Majoritatea angajamentelor asumate de jurisdicţiile din ţări terţe au avut ca termen sfârşitul anului 2018, în timp ce transpunerea lor în legislaţia naţională a fost atent monitorizată la nivel tehnic de către Grupul de lucru pentru codul de conduită privind impozitarea întreprinderilor până la începutul acestui an. Consiliul a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante care a rezultat în urma acestui exerciţiu şi a aprobat o prezentare a situaţiei revizuite a angajamentelor în curs.

Lucrările privind lista UE a jurisdicţiilor necooperante constituie un proces dinamic. Consiliul va continua să revizuiască şi să actualizeze periodic lista în anii următori, luând în considerare evoluţia termenelor acordate jurisdicţiilor pentru a-şi îndeplini angajamentele şi evoluţia criteriilor de includere pe listă pe care UE le utilizează la întocmirea listei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.