Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Arctic - Mesajul lui Serghei Lavrov

Instagram
Serghei Lavrov

Rusia solicită dezvoltarea dialogului și evitarea abordărilor confruntaționale în activitatea Consiliului Arctic, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, într-un mesaj video cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la crearea Consiliului, relatează agenția TASS.

”Soluționarea problemelor ce apar în Arctica (Zapoliarie) reclamă deseori participarea unor jucători internaționali din afara regiunii. Este vorba, în primul rând, despre statele și organizațiile ce dețin, în cadrul Consiliului, statut de observator și care, în momentul de față, sunt 38. Consiliul mai trebuie încă să evalueze eficiența unui asemenea mecanism de cooperare și să lucreze la îmbunătățirea lui. Dar aici esențial este, cum am spus deja, să nu fie întrerupt dialogul în curs de derulare pe mai multe niveluri și, de asemenea, să nu se vină cu abordări confruntaționale și tensiuni din afară”, a declarat el.

Potrivit ministrului, Regiunea Arctică trebuie condusă pe bază de parteneriat și de consens între țările  ce poartă responsabilitatea pentru dezvoltarea ei pe mai departe, cooperarea în Consiliuliul Arctic jucând, în același timp, un rol esențial. ”În pofida situației deloc simple din afacerile mondiale, legăturile interstatale, la latitudini înalte, continuă să se dezvolte progresiv. În mare parte, este meritul Consiliului Arctic. În 25 de ani am obținut rezultate însemnate de consolidare a acestei structuri”, a adăugat Lavrov.

După cum a arătat șeful diplomației ruse, într-un sfert de veac de activitate a Consiliului au fost semnate trei acorduri interguvernamenale valoroase, a fost inițiată înființarea Consiliului Economic Arctic și a Universității Arcticii și, de asemenea, s-a reușit stabilirea unor legături strânse cu Forumul Arctic al Gărzilor de Coastă și cu alte organizații regionale.

Lavrov a subliniat, de asemenea, că la rezolvarea problemelor regiunilor, participă, alături de reprezentanții statelor și de experți, popoarele băștinașe ce locuiesc pe teritoriul Arcticii. ”Consiliul Arctic este un for unic, unde nu există diviziunea între ai noștri și alții, unde deciziile se adoptă prin consens. În același timp, se ține cont de interesele popoarelor băștinașe ale Nordului, ce stau la aceeași masă cu reprezentanții statelor”, a precizat el. Astfel, se asigură o analizaă expertizată atotcuprinzătoare a inițiativelor și recomandărilor ce-și găsesc, apoi, utilizarea în activitatea practică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.