Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Concurenței: Există suspiciuni că pot să apară înțelegeri privind aplicarea reducerii TVA

consiliul-concurentei

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat luni, într-o conferinta de presa la Cluj, ca exista suspiciuni privind întelegerile între producatori sau lanturile de magazine în ceea ce priveste aplicarea corecta a reducerii de TVA la 9 % la alimente.

Chiritoiu a precizat ca în prezent are loc o monitorizare, iar daca vor fi depistate astfel de cazuri, Consiliul Concurentei va declansa anchete.

'Guvernul ne-a solicitat sa monitorizam ce se întâmpla în aceasta perioada cu ocazia reducerii de TVA. Ne e frica ca pot sa apara întelegeri între magazine, între lanturi de magazine, între producatori, care sa încerce sa pastreze în profiturile lor reducerea de taxe pe care o face statul. Si atunci monitorizam. Vrem sa vedem ce s-a întâmplat cu nivelul preturilor dupa ce Guvernul a facut anuntul în ceea ce priveste TVA-ul si, de asemenea, dupa 1 iunie sa vedem în ce masura se transmite reducerea TVA în pretul la raft', a declarat Bogdan Chiritoiu.

Presedintele Consiliului Concurentei a explicat ca în mod normal orice administrator de magazin sau producator are voie sa aplice orice fel de pret doreste, însa în acest caz va fi sanctionat de piata, care se va îndrepta catre preturile mai mici practicate de altii.

'Daca vom avea indicii ca sunt întelegeri ilegale între producatori si sau magazine, atunci vom deschide investigatii. Dar numai daca vom avea indicii. Altfel, în principiu orice magazin are voie sa puna ce pret vrea el, doar ca daca ei nu se înteleg, concurenta îi va obliga sa reduca pretul. Dar noi avem nevoie de indicii ca sa deschidem o investigatie si daca vom ajunge la faza asta, avem mijloacele noastre proprii de investigatie, care sunt destul de puternice', a spus Chiritoiu.

Acesta a explicat ca institutia pe care o conduce primeste informari din partea serviciilor si a Parchetului, cu ajutorul acestora fiind de multe ori rezolvate cazurile de licitatii trucate.

Chiritoiu a precizat ca desi instrumentele pe care le are la îndemâna Consiliul Concurentei nu sunt perfecte, important este semnalul dat pietei, pentru ca producatorii si administratorii de magazine sa se gândeasca serios înainte de a decide sa încalce legea. Un semnal ca mesajul lor ajunge la destinatari este si faptul ca amenzile aplicate de Consiliul Concurentei se si încaseaza. Potrivit lui Bogdan Chiritoiu, anul trecut 90% din cuantumul amenzilor stabilite de reprezentantii Consiliului au fost mentinute de instante.

'Amenzile pe care le dam le încaseaza ANAF-ul. Ele sunt toate contestate în instanta, dar chiar daca e contestata amenda, ANAF o executa. Doar daca instanta nu decide si suspendarea platii pâna la finalizarea cauzei. În ultimii trei ani, însa, foarte rar instantele au mai acceptat suspendari. Asta înseamna ca ANAF executa, dupa care ne judecam si vedem la sfârsit daca ramâne amenda, nu ramâne, uneori instanta o mai reduce. Procentele au fost bune în ultimii ani. Anul trecut, 90% din cuantumul amenzilor au fost pastrate de instante', a mai spus Bogdan Chiritoiu.

Presedintele Consiliului Concurentei a avut luni o întâlnire cu reprezentantii IMM-urilor din Cluj si din zonele învecinate, în încercarea de a le da informatiile necesare pentru ca acestia sa evite încalcarea legii. Potrivit lui Chiritiu, aceste întâlniri sunt necesare întrucât, în general, IMM-urile nu au forta necesara de a apela la specialisti care sa le ajute sa se mentina la curent cu legislatia.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.