Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul de Securitate al ONU a cerut armatei din Sudan să restabilească un guvern de tranziţie condus de civili

AFP
sudan

Consiliul de Securitate al ONU a cerut joi armatei din Sudan să 'restabilească un guvern de tranziţie condus de civili', şi şi-a exprimat 'via preocupare faţă de preluarea puterii de către militari', într-o declaraţie unanimă mai puţin vehementă decât ferma condamnare de către Uniunea Africană a loviturii de stat de la Khartoum, informează AFP.

După câteva zile de negocieri dificile, textul redactat de Marea Britanie şi puternic atenuat de Rusia cere, de asemenea, reluarea unui dialog politic 'fără precondiţii', 'eliberarea imediată' a persoanelor arestate şi respectarea 'dreptului la întrunire paşnică'.

Citește și: Lovitură de stat în Sudan - Cel puți 7 manifestanți au fost uciși de la începutul protestelor

Declaraţia Consiliul de Securitate, care s-a reunit de urgenţă marţi la cererea occidentalilor, denunţă totodată 'suspendarea anumitor instituţii de tranziţie', 'starea de urgenţă şi reţinerea prim-ministrului Abdallah Hamdok şi a altor membri civili ai guvernului'.

Potrivit unui diplomat, textul include, la insistenţele Chinei, o referire la revenirea premierului Hamdok marţi seară la reşedinţa sa, unde, potrivit ONU, acesta rămâne totuşi privat de libertate, informează Agerpres.ro.

Negocierile între membrii Consiliului, începute imediat după lovitura de stat de luni, s-au derulat pe un fond de luptă de influenţă pentru Sudan relansată între occidentali, de o parte, şi Rusia mai ales, de cealaltă parte.

Citește și: Uniunea Africană a suspendat participarea Sudanului în organismul de 55 de membri după lovitura de stat militară

Un prim text propus la începutul săptămânii vorbea despre 'condamnarea în termenii cei mai duri' a preluării puterii de către militari, însă această formulare a fost retrasă din proiectul de declaraţie.

În versiunea adoptată, Consiliul de Securitate cere 'eliberarea imediată a tuturor celor care au fost arestaţi de autorităţile militare', cheamă 'toate părţile să dea dovadă de cea mai mare reţinere, să se abţină să recurgă la violenţă', şi subliniază 'importanţa respectării depline a drepturilor omului, inclusiv a dreptului de întrunire paşnică şi a libertăţii de exprimare'.

Citește și: VIDEO - Lovitură MILITARĂ în Sudan: premierul a fost răpit de forțele armate și dus într-o locație necunoscută .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.