Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul de Securitate al ONU şi-a afirmat angajamentul său în privinţa aplicării Tratatului de neproliferare nucleară

Agerpres
ONU Viena

Consiliul de Securitate al ONU şi-a afirmat miercuri într-o declaraţie angajamentul său în privinţa aplicării Tratatului de neproliferare nucleară (TNP) în cadrul unei reuniuni asupra acestui acord, organizată de Germania cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la intrarea acestuia în vigoare, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

Membrii săi îşi subliniază în acest text disponibilitatea de a 'lucra împreună şi de a-şi conjuga eforturile pentru a se ajunge la un rezultat pozitiv în cadrul Conferinţei de examinare a TNP', care se desfăşoară la fiecare cinci ani şi a cărui următoare sesiune este programată pentru luna mai.

În 2015, Conferinţa s-a soldat cu eşec, SUA şi aliaţii lor au respins atunci o iniţiativa arabă privind crearea unei zone libere de arme nucleare în Orientul Mijlociu.

Fără să citeze Coreea de Nord, care s-a dotat cu arme nucleare, şi Iranul, suspectat de Occident că şi-ar dori acelaşi lucru, Consiliul de Securitate subliniază în declaraţia sa 'necesitatea menţinerii şi consolidării tratatului' având în vedere 'actualele provocări geopolitice internaţionale'.

Citește și: S-a găsit un tratament pentru coronavirus și este deja produs: experții medicali confirmă faptul că dă rezultate

'TNP rămâne cheia de boltă a regimului de neproliferare nucleară şi temelia pentru continuarea dezarmării nucleare şi de utilizare paşnică a energiei nucleare', a apreciat Consiliul. 'Punerea sa în aplicare completă este necesară', precum şi de a se ajunge la 'aderarea generală' la acest tratat, adaugă el.

Venind special la New York pentru această reuniune, ministrul german de externe, Heiko Maas, a menţionat că, în pofida realizărilor, 'TNP se confruntă cu obstacole serioase'.

'Dezarmarea nucleară este în impas, noile tehnologii creează periculoase dezechilibre strategice, iar crizele de proliferare reclamă atenţia noastră deplină', a subliniat el, menţionând Coreea de Nord.

Această ţară 's-a dotat cu arme nucleare - în dispreţul total faţă de TNP şi faţă de numeroasele rezoluţii ale Consiliului de Securitate', a denunţat ministrul german de externe.

TNP a fost semnat în 1968 şi a intrat în vigoare, după ratificare, la 5 martie 1970.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.