Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul European va recomanda startul negocierilor cu RM, potrivit unui draft pregătit pentru summitul din 14-15 decembrie

stollmeyer.eu
Consiliul European logo European Council

Concluziile summitului european care va avea loc săptămâna aceasta sunt deja redactate sub formă de draft, iar proiectul provizoriu al declarației finale, în varianta sa de astăzi recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Draft-ul concluziilor recomandă de asemenea și acordarea statutului de “țară candidată” Georgiei. Lucrul era de așteptat, consensul fiind că cele două țări, Ucraina și Moldova, vin “la pachet”, relatează stiripesurse.md

„Consiliul salută progresul substanțial pe care Republica Moldova l-a făcut în îndeplinirea obiectivelor care stau la baza statutului său de candidat, în fața provocărilor semnificative care decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și acțiunile hibride împotriva Moldovei însăși. UE este pregătită să asiste în continuare Moldova în reformele sale și implementarea lor susținută, inclusiv pe cele concentrate pe calea sa către UE”, se arată în proiectul provizoriu al declarației finale, în varianta sa de astăzi.

În ceea ce privește elementele fundamentale, Consiliul recunoaște angajamentul clar al Republicii Moldova față de procesul său de reformă și de măsurile decisive luate și subliniază importanța menținerii unui progres durabil și tangibil al reformei, în special în domeniile statului de drept, justiției și drepturilor fundamentale, inclusiv drepturile persoanelor aparținând minorităților.

Chișinăul este apoi sfătuit să continue să avanseze în reforma justiției, precum și în lupta împotriva corupției, cu accent pe construirea în continuare a unui istoric solid de anchete și condamnări, inclusiv la nivel înalt. cazuri de corupție.

Se mai spune: „Consiliul ia act de constatările preliminare ale OSCE/ODIHR, care indică faptul că alegerile locale din 5 noiembrie au fost pașnice și gestionate eficient în circumstanțe dificile. Cu toate acestea, s-au observat impacturi negative asupra procesului electoral, atât din cauza ingerinței străine, cât și a măsurilor restrictive, impuse din cauza preocupărilor de securitate națională. În vederea viitoarelor alegeri prezidențiale și parlamentare, Consiliul face apel la Moldova să se asigure că măsurile de combatere a ingerințelor maligne sunt în conformitate cu standardele internaționale.

Consiliul salută eforturile Republicii Moldova de a-și spori securitatea energetică și independența aprovizionării. Moldova trebuie să-și sporească în continuare capacitatea de generare și să consolideze măsurile legate de energia regenerabilă și eficiența energetică, în special cu asistența din partea pachetului de sprijin pentru Moldova.”

În sfârșit, Consiliul își reiterează angajamentul de a sprijini suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.