Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei condamnă interzicerea adunării tătarilor din Crimeea

crimeea

Secretarul general al Consiliului Europei a condamnat joi interzicerea adunării tătarilor din Crimeea de către autorităţile peninsulei, la doi ani de la anexarea acesteia de către Federaţia Rusă, informează AFP.

Autorităţile peninsulei au interzis miercuri Medjilis-ul, adunarea tătarilor din Crimeea, în condiţiile în care această comunitate musulmană autohtonă se opune puterii Moscovei. Ele au acuzat Medjilis-ul de 'activităţi extremiste' şi de 'destabilizare'. Într-un comunicat, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a cerut 'în mod ferm ca nicio acţiune să nu fie întreprinsă pentru a restrânge activitatea Medjilis-ului sau pentru a-l califica drept organizaţie extremistă' şi a subliniat că interzicerea acestei adunări ar constitui 'o discriminare la adresa întregii comunităţi tătare'.

Această adunare era supusă până în prezent presiunilor şi mai mulţi dintre membrii săi, printre care liderul istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, au fost expulzaţi din peninsulă. Interzicerea Medjilis-ului intervine într-un moment în care un raport remis Consiliului European cerea accesul în Crimeea pentru mecanismele de control internaţional în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului.

Elaborat înainte de decizia autorităţilor Crimeii, raportul sublinia că această interdicţie 'indică un nou nivel de represiune ce vizează întreaga comunitate tătară din Crimeea'. Acest raport a urmat unei vizite efectuate în luna ianuarie de către o delegaţie a organizaţiei paneuropene, condusă de un diplomat elveţian. Potrivit Consiliului European, aceasta a fost prima vizită a unei organizaţii internaţionale în Crimeea, în ultimele 18 luni. 'Nu este nici normal, nici acceptabil ca o populaţie de 2,5 milioane de locuitori să fie ţinută în afara mecanismelor drepturilor omului, stabilite pentru a-i proteja pe toţi europenii', subliniază autorii raportului.

Ei dezvăluie 'percheziţii (uneori fără mandat) şi comportamentul unor agenţi ai forţelor de ordine (în anumite cazuri cu semne clare de folosire disproporţionată a forţei), precum şi fapte de intimidare şi ameninţări cu răpirea'. Anexarea, în martie 2014, după un referendum controversat organizat sub protecţia forţelor speciale ruse, a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, a provocat cea mai gravă criză diplomatică între Occident şi Moscova după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.