Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei, decizie controversată: În caz de dubii, tinerii migranți trebuie considerați minori

consiliul europei

Tinerii migranţi nu trebuie să fie supuşi contra voinţei lor unor examinări medicale pentru a le fi determinată vârsta şi, în caz de dubii, trebuie să fie consideraţi minori, susţine Consiliul Europei într-un raport publicat miercuri, informează AFP, conform agerpres.ro

Examinări dentare, radiografii sau teste de 'maturitate sexuală': recurgerea la 'examene medicale intruzive' trebuie 'să fie redusă la minim şi să rămână o practică la care să se facă apel doar în ultimă instanţă', susţine, într-un raport, Comitetul pentru drepturile omului al organizaţiei paneuropene. 

Autorii raportului au examinat modul în care statele membre ale Consiliului Europei procedează pentru a evalua vârsta tinerilor migranţi, atunci când aceştia nu deţin acte de identitate sau afirmă că nu au avut niciodată astfel de acte în ţara lor de origine.

Liviu Dragnea, declarație ȘOC după dezvăluirile lui Daniel Dragomir: 'Zgonea s-a lăsat păcălit, dar nu a fost singurul membru PSD'


Rezultatele acestei evaluări pot avea consecinţe majore, deoarece migranţii consideraţi minori beneficiază de unele garanţii şi privilegii, cum este dreptul la azil şi la îngrijiri adaptate pentru copii, dreptul la reîntregirea familiei, la protecţie împotriva expulzării sau împotriva trimiterii spre frontiere. 

'În absenţa unor dovezi că o persoană este adultă, principiul general de prezumţie a minoratului impune ca această persoană să fie considerată un copil', subliniază raportul. Or, dintre cele 37 de ţări care au răspuns anchetatorilor comitetului (dintr-un total de 47 de state membre), doar 26 au declarat că aplică un asemenea principiu.

Meteorologii, anunț dur pentru bucureșteni: Care este intervalul critic de vreme rea pentru Capitală! Ordine date de Gabriela Firea


Potrivit experţilor Consiliului Europei, procedura menită să determine vârsta unui tânăr sau a unei tinere 'nu trebuie impusă', deoarece poate fi 'îngrozitoare şi destabilizantă pentru un copil'. 

Metodele 'fizice' sau medicale de evaluare a vârstei nu sunt destul de fiabile, potrivit acestor experţi. Cu toate acestea, 24 de ţări îi supun pe tinerii migranţi la o radiografie la încheietura mâinii, 19 la un examen dentar, iar 7 la o 'evaluare a maturităţii sexuale'. 

Acest din urmă examen medical 'trebuie exclus (...), nu numai pentru că imprecizia sa a fost demonstrată, ci şi pentru că aduce atingere vieţii private şi integrităţii fizice a persoanei vizate şi, cu acest titlu, poate echivala cu un tratament inuman sau degradant', afirmă experţii. 

La modul general, marja de eroare în procesul de evaluare a vârstei 'ar trebui să fie întotdeauna în beneficiul persoanei: aceasta ar trebui tratată ca un copil', insistă autorii raportului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.