Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei reacţionează după ce Budapesta a anunţat că-i va pune în detenţie pe imigranţi

Legea adoptată marţi de Parlamentul de la Budapesta, care vizează plasarea sistematică în detenţie a tuturor solicitanţilor de azil din Ungaria, reprezintă o 'încălcare clară' a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, a atras miercuri atenţia Consiliul Europei, potrivit AFP, transmite agerpres.

"Faptul de a-i priva automat de libertate pe toţi solicitanţii de azil este o încălcare clară a obligaţiilor Ungariei" faţă ce această Convenţie, a declarat comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, într-un mesaj publicat pe pagina sa de internet.

Proteste VIOLENTE la Atena. Fermierii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor - VIDEO/FOTO

Juristul leton s-a declarat "extrem de îngrijorat" de adoptarea acestei legi, care este "susceptibilă să înrăutăţească situaţia deja extrem de problematică a solicitanţilor de azil în Ungaria".

Conform jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), "a plasa în detenţie o persoană cu scopul de a-i refuza intrarea pe teritoriu sau de a o expulza (în ţara de origine) trebuie să fie o măsură la care să se recurgă în ultimă instanţă, doar dacă nu pot fi folosite măsuri mai puţin coercitive", a reamintit Muiznieks.

Legea adoptată marţi de Budapesta se va aplica atât nou-veniţilor, cât şi solicitanţilor de azil deja aflaţi în ţară, în număr de 586 în februarie. Imigranţii vor fi plasaţi în 'zone de tranzit' la frontierele cu Serbia şi Croaţia, unde vor fi închişi în aşteptarea unei decizii definitive privind cererea lor de azil. Vor putea să părăsească acest zone doar dacă se întorc în ţara din care au venit.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi s-a declarat marţi 'profund îngrijorat' de adoptarea acestei noi legi care, în opinia sa, "încalcă obligaţiile Ungariei faţă de legile internaţionale şi europene".

Comitetul Helsinki Ungaria a criticat de asemenea puternic noua lege, precizând că "Ungaria îşi continuă politica de ignorare deplină a obligaţiilor sale faţă de dreptul european şi internaţional şi de încălcare a drepturilor solicitanţilor de azil".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.