Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Investitorilor Străini: 'Aprobarea PNRR reprezintă un moment important pentru acest proiect de ţară, suntem pregătiţi să îl susţinem'

Inquam Photos/ Octav Ganea
PNRR Planul National de Relansare si Rezilienta

Aprobarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) reprezintă un moment important pentru acest proiect de ţară, deşi situaţia politică din ultima lună nu a răspuns nevoii de predictibilitate pentru mediul de afaceri, consideră membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC), care dau asigurări că sunt pregătiţi să îl susţină în etapa de implementare.

"Ca de fiecare dată, în ultimii 7 ani, FIC face publice rezultatele Business Sentiment Index (BSI) desfăşurat în luna septembrie 2021. Acestea rămân optimiste şi sunt aliniate cu cele din martie 2021. Indexul arată un sentiment general pozitiv al mediului de afaceri din România, în linie cu evoluţiile la nivel internaţional, mai ales în ceea ce priveşte performanţa viitoare a afacerilor. 80% dintre companii se aşteaptă în continuare la creşterea performanţelor financiare, în special activitatea de pe piaţa internă", se arată într-un comunicat al FIC, remis marţi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, aproape jumătate (46,7%) se aşteaptă ca exporturile să rămână la niveluri similare, un procent asemănător cu cele observate în 2019, anterior pandemiei.

"Din perspectiva investiţiilor, observăm că se păstrează încrederea companiilor în oportunităţile de afaceri, deoarece, pentru următoarele 12 luni, mai mult de 53% dintre companii au planuri de investiţii. Aceste rezultate reprezintă niveluri ridicate pentru BSI, marcând un nou vârf. Investiţiile de capital planificate pentru anul viitor sunt corelate cu planurile de forţă de muncă ale companiilor: 60% dintre companii caută să angajeze personal în anul următor şi doar 11% le vor pune în aşteptare. Intenţiile privind planurile de forţă de muncă pentru următoarele 12 luni reprezintă un nou vârf înregistrat de la lansarea BSI", se spune în document.

Însă, în timp ce companiile caută forţă de muncă, din păcate percepţia privind disponibilitatea personalului adecvat rămâne rezervată, deoarece doar 39% dintre respondenţi consideră că forţa de muncă este competitivă, situându-se la un nivel similar cu rezultatele anterioare pandemiei, potrivit FIC Business Sentiment Index, ediţia de toamnă.

Întrebaţi despre valul 4 al pandemiei, 60% dintre companii nu aşteaptă efecte masive asupra activităţilor lor, în timp ce 38% vor fi afectate moderat. Angajaţii vor continua să lucreze de acasă, 38% dintre companii estimează că între o pătrime şi jumătate din angajaţii lor vor continua să lucreze de acasă, în timp ce 29% se aşteaptă ca mai mult de jumătate din angajaţi să continue în regim de telemuncă. Aceste răspunsuri reprezintă un semnal potrivit căruia companiile au luat toate măsurile sanitare în pregătirea acestui scenariu şi sunt gata să se confrunte cu această situaţie.

"Veştile proaste rămân în mod constant în legătură cu infrastructura, transparenţa şi coerenţa aplicării politicilor publice, reducerea birocraţiei şi a poverii reglementărilor, fiind încă din 2016, domenii percepute ca foarte slabe şi necompetitive de majoritatea respondenţilor. În acelaşi timp, membrii FIC consideră că România are o mare oportunitate, de a folosi finanţarea disponibilă în programul de reformă şi rezilienţă pentru a găsi soluţiile cele mai adecvate pentru a adresa aceste probleme prin implementarea PNRR. Deşi situaţia politică din ultima lună nu a răspuns nevoii de predictibilitate pentru mediul de afaceri, aprobarea PNRR reprezintă un moment important pentru acest proiect de ţară, pe care suntem pregătiţi să îl susţinem în etapa de implementare", spun membrii FIC.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat, potrivit Agerpres.ro.

BSI este un chestionar realizat de FIC de două ori pe an începând din 2014, care evaluează percepţia mediului de afaceri. La întrebări răspund aproximativ 45% din companiile membre. Deşi acest chestionar evaluează percepţia la nivel de CEO despre mediul de afaceri într-un mod non-ştiinţific, BSI este un indicator folosit inclusiv în rapoartele instituţiilor financiare internaţionale, precum FMI şi Comisia Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.