Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Local Cluj s-a asociat cu 7 comune limitrofe pentru introducerea trenului metropolitan care va fi integrat metroului din municipiu

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, miercuri, asocierea cu 7 comune limitrofe municipiului pentru realizarea de studii de prefezabilitate, fezabilitate și de impact de mediu în vederea introducerii trenului metropolitan, primarul Emil Boc anunțând că proiectul va fi finanțat din fonduri europene, scrie mediafax.

citește și: LOVITURA de GRAȚIE, dată de Senat: OUG pe Legile Justiției, RETRIMISĂ în Comisia Iordache

Emil Boc a declarat, miercuri, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca, în care s-a aprobat acordul de asociere, că trenul metropolitan va fi integrat cu viitorul metrou din municipiu.

”S-a aprobat acordul de asociere pentru realizarea, în parteneriat cu comune limitrofe municipiului Cluj-Napoca, a studiilor de prefezabilitate, fezabilitate și de impact de mediu pentru introducerea trenului metropolitan pe traseul Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida. Trenul metropolitan este un proiect integrat cu metroul din interiorul municipiului Cluj-Napoca, astfel încât în afara orașului să avem un tren de suprafață, in interior să avem metrou, iar după ce iese din Cluj să-l conectăm cu linia de cale ferată existentă, pentru dezvoltarea culoarului de nord al orașului. Ne propunem ca în ianuarie 2019 să scoatem la licitație studiile de prefazabilitate și fezabilitate, pentru a putea obține chiar din acest exercițiu financiar bani europeni pentru tren”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, principalul avantaj al trenului urban este independența față de rețeaua de străzi, timpii de deplasare mai reduși și posibilitatea deplasării după un orar.

”Viitorul se pregătește acum, dacă nu ne preocupă soarta viitorului Clujul vom ajunge peste câțiva ani în imposibilitatea de a mai continua dezvoltarea și asigurarea unei mobilități urbane de calitate în municipiu. Coroborat cu centura metropolitană se impune și proiectul trenului metropolitan care dă o șansă de modernizare și dezvoltare și pentru partea de mobilitate și pentru cea de creștere economică a întregii zone și ajută și la o dezvoltare durabilă a transportului din zona municipiului Cluj-Napoca, prin reducerea numărului de mașini și a poluării. Neimplementarea unui astfel de transport va avea un impact negativ puternic, materializat prin creșterea, în continuare, a traficului rutier în Cluj-Napoca, aspect care va duce la congestii, la creșterea emisiilor de noxe, a zgomotului”, a subliniat edilul Clujului.

Emil Boc a precizat că din analizele preliminare sunt șanse mari ca aceste cheltuieli cu realizarea studiilor plus cele privind achiziția de material rulant și altor echipamente necesare trenului metropolitan să fie achiziționate inclusiv din fonduri europene.

O discuție pe marginea trenului metropolitan a fost purtată recent la Cluj-Napoca de Emil Boc și comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Crețu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.