Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Local Sector 1 a fost împuternicit să achiziţioneze sediul Liceului 'Nicolae Tonitza'

Facebook
Clotilde Armand

Consiliul Local Sector 1 a fost împuternicit să achiziţioneze sediul Liceului "Nicolae Tonitza" situat pe Strada General Berthelot, printr-o decizie luată joi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

"După multă muncă de lămurire, (...) Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat în şedinţa de astăzi solicitarea noastră de a achiziţiona imobilului situat în Strada General Berthelot nr. 56-58 Sector 1, Bucureşti, în vederea păstrării destinaţiei actuale a acestuia şi anume imobil de interes public, respectiv continuarea activităţii Liceului de Artă 'Nicolae Tonitza'", a scris primarul Clotilde Armand, joi, pe Facebook.

Ea a amintit că, în baza unei decizii din iunie 2020 a Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, s-a decis retrocedarea imobilului în favoarea Congregaţiei Jesu, la solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti. Noul proprietar are obligaţia de a menţine destinaţia de unitate de învăţământ a acestui imobil pe o perioadă de 10 ani, utilizatorul urmând să plătească o chirie lunară stabilită în conformitate cu legislaţia în vigoare, a menţionat Armand.

În decembrie 2021, Congregaţia Jesu şi-a manifestat disponibilitatea de a vinde acest imobil, în vederea păstrării destinaţiei sale. Ulterior, conducerea Liceului de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" a solicitat ajutorul administraţiei locale pentru continuarea activităţii educaţionale în această clădire, potrivit Agerpres.

Imobilul de pe Strada General Berthelot nr. 56-58 are o istorie veche de peste 120 de ani. Aici a funcţionat, la începutul secolului XX şi în perioada interbelică, Şcoala de fete "Sfântul Iosif", aflată sub patronajul Bisericii Catolice. După cel de-al Doilea Război Mondial, imobilul a fost naţionalizat de regimul comunist, în baza Decretului nr. 176 din 2 august 1948 pentru trecerea în proprietatea statului a bunurilor bisericilor congregaţiilor, comunităţilor sau particularilor, ce au servit pentru funcţionarea şi întreţinerea instituţiilor de învăţământ general, tehnic sau profesional.

Din 27 septembrie 1948 în această locaţie au funcţionat o şcoală tehnică şi un cămin de studenţi. În 1959, în clădire a fost mutată Şcoala medie nr. 21 cu predare în limba germană, transformată în Liceul Industrial nr. 21 cu predare în limba germană. Din 8

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.