Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Naţional al Rectorilor a răbufnit după promovarea făcută de AUR la SNSPA: Apel către forțele politice

romaniacurata.ro
consiliul national al rectorilor

Consiliul Naţional al Rectorilor a răbufnit după promovarea făcută de AUR la SNSPA: Apel către forțele politice

Consiliul Naţional al Rectorilor a făcut miercuri un apel la toate forţele politice "să respecte" comunităţile academice din România.

Reacţia CNR vine în contextul în care luni, la deschiderea anului universitar, susţinători ai AUR au distribuit pliante, în curtea şi în sediul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), prin care se promova partidul, iar tinerii erau îndemnaţi să renunţe la studiile universitare şi să se înscrie în AUR.

"Consiliul Naţional al Rectorilor a luat act de faptul că într-o universitate din România s-a produs o regretabilă manifestare cu pronunţat caracter politic. În acest context amintim faptul că, în conformitate cu Legea învăţământului superior nr. 199/2023, art. 13, alin. (3), "Spaţiul universitar este inviolabil. Accesul în spaţiul universitar este permis numai în condiţiile stabilite prin lege şi prin carta universitară".(...) Consiliul Naţional al Rectorilor face apel la toate forţele politice să respecte comunităţile academice din România", se arată într-un comunicat al CNR.

În instituţiile de învăţământ superior şi în toate componentele lor organizatorice "sunt interzise activităţile care constau în prozelitism politic şi/sau religios"

De asemenea, Consiliul Naţional al Rectorilor a subliniat că, în conformitate cu prevederile Legii învăţământului superior, în instituţiile de învăţământ superior şi în toate componentele lor organizatorice "sunt interzise activităţile care constau în prozelitism politic şi/sau religios".

"Potrivit Art 32 (6) al Constituţiei României, "Autonomia universitară este garantată", iar Legea 199/2023 statuează, la Art. 7 (4), că instituţiile de învăţământ superior "au caracter nonprofit şi sunt apolitice". Aceste prevederi legale trebuie respectate nu doar de către persoanele implicate în activităţile specifice învăţământului superior, ci de către toţi cetăţenii României. Nu dorim să intrăm într-o analiză de conţinut a respectivei acţiuni ce a umbrit o zi festivă precum cea dedicată deschiderii noului an universitar, ci doar să ne manifestăm dezaprobarea faţă de producerea ei şi solidaritatea faţă de colegii noştri şi de studenţii care au fost nevoiţi să asiste la aşa ceva. Comunităţile academice din România cunosc legislaţia referitoare la statutul instituţiilor universitare şi au dovedit că o respectă", susţin reprezentanţii CNR.

Potrivit CNR, fiecare are dreptul constituţional la liberă exprimare şi la a avea propriile convingeri politice, însă "nu spaţiul academic" este locul pentru exercitarea acestor drepturi.

 

"Societatea noastră democratică dispune de diverse locuri în care se pot desfăşura acţiunile politice, conform legislaţiei în vigoare, iar universităţile nu se numără printre ele", afirmă sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.