DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Consiliului Național al Rectorilor: 'Este nevoie de o creștere a vizibilității universităților românești în străinătate'

zch.ro
universitatea gheorghe asache iasi

Universitățile românești nu vor putea supraviețui dacă nu înțeleg importanța promovării ofertei educaționale în străinătate în afara țării, spune președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR), Sorin Câmpeanu, potrivit Mediafax.

Sorin Câmpeanu a declarat, sâmbătă, la finalul reuniunii de la Cluj-Napoca a CNR, că instituțiile de învățământ superior din România trebuie să aibă o ofertă educativă de calitate, disponibilă în limbi străine, și aceastea trebuie cunoscută prin intermediul unor acțiuni la care participă atât potențial candidați, cât și universități străine.

Citește și: Mega surpriză pentru Ion Țiriac! Cadou imens pentru acesta: Ii cedez gratuit pachetul majoritar de acțiuni

„Internaționalizarea este un aspect cheie al învățămîntului superior românesc din mai multe perspective, astfel că este necesară updatarea strategiei de internaționalizare, bazată pe conceptul Study in Romania, care a presupus numeroase acțiuni internaționale și participarea CNR la cele mai importante evenimente din domeniul învățământului superior la nivel mondial. Promovarea integrată și susținută a universităților românești în exteriorul țării este primul palier al internaționalizării, trebuie să avem o ofertă educativă de calitate, disponibilă în limbi străine și aceastea trebuie cunoscută prin intermediul unor acțiuni la care participă atât potențial candidați, cât și universități din Europa sau din întreaga lume. Este nevoie de o creștere a vizibilității universităților românești în străinătate, cu oferta educațională. Nicio universitate românească nu se va putea dezvolta și nu va putea supraviețui dacă nu va înțelege importanța internaționalizării și a legăturilor cu mediul socio-economic, sub imperativul de dezvoltare a calității în educație, cercetare și guvernanța universităților”, a spus Câmpeanu.

Citește și: Traian Băsescu, declarație bombă: Iohannis i-a păcălit pe români

Potrivit acestuia, în luna mai, sub egida CNR, la Washington au participat 24 de universități românești care și-au prezentat oferta educațională alături de alte 3.500 din întreaga lume la Expoziția Anuală NAFSA, iar în septembrie CNR va participa cu un stand românesc la o reuniune internațională la Helsinki, unde vor fi prezente 31 de universități românești.

„Tot în septembrie, CNR va participa împreună cu Casa Regală la un turneu în universități din Turcia iar în octombrie în Israel”, a precizat Sorin Câmpeanu.

Citește și: Detalii despre soția lui Călin Popescu Tăriceanu! Cât încasează aceasta,dar și ce cadouri i-a facut soțul

În cadrul ședinței CNR de la Cluj-Napoca s-a mai discutat despre formarea continuă a cadrelor didactice, în condițiile în care trebuie ieșit din cercul vicios în care universitățile se plâng de calitatea nu foarte bună a absolvenților de liceu, în timp ce în învățământul liceal există nemulțumiri față de calitatea cadrelor didactice care predau la liceu.

„CNR a mai făcut o propunere de armonizare a legislației educației cu cea din domeniul muncii și sănătății, lipsa de coerență în reglementare făcîndu-se simțită pe mai multe paliere. De asemenea, în cadrul reuniunii, s-a căzut de acord ca sistemul GDPR să fie aplicat unitar la nivelul universităților. Astfel, încă de la început, contractele de înscriere între universitate și candidat trebuie să menționeze punctual fiecare moment în care instituția va face uz de datele personale ale candidatului, iar acesta ia la cunoștință și va trebui să își dea sau nu acordul privind prelucrarea datelor. La întâlnire au participat și reprezentanții organizațiilor studențești din România, care au prezentat probleme specifice”, a menționat președintele CNR.

Sorin Câmpeanu a participat, sâmbătă, la o reuniune a Consiliului Național al Rectorilor desfășurată la USAMV Cluj-Napoca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.