Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Constantin Rudnițchi: Visele `exotice` economice ale dlui Ciolacu

FRI
Constantin Rudniţchi

Premierul a lansat ieri câteva obiective economice nu doar ambițioase, ci de-a dreptul nerealiste. Creșterea PIB, creșterea salariilor, investițiile străine și ajutorul de stat sunt țintele pentru următorii patru ani, în opinia dlui Ciolacu. Dar, obiectivele par a fi mai mult niște vise frumoase, susține economistul Constantin Rudnițchi într-un comentariu pentru RFI citat de Rador Radio România.

”Ce poate fi mai interesant decât prezența premierului într-un an electoral la un eveniment al unei organizații a mediului de afaceri. Acest lucru s-a întâmplat ieri, când Marcel Ciolacu a răspuns invitației AmCham, respectiv Camera de Comerț Americană în România.

În general, mesajul unui premier în fața reprezentanților companiilor sună în termenii următori: politicianul promite investiții publice și, în linii mari, încearcă să transmită ceea ce vor să audă managerii prezenți, adică guvernul va oferi predictibilitate fiscală și legislativă și va încuraja investițiile private. Reprezentanții mediului de afaceri privesc cu circumspecție declarațiile premierului, dar sunt încântați că acesta a avut bunăvoința să vină în fața lor și, mai ales, speră că vor putea să rezolve unele probleme punctuale ale companiilor lor într-o eventuală viitoare întâlnire separată cu șeful guvernului.

Marcel Ciolacu ne-a obișnuit să „întindă coarda” atunci când face vizite la fabricile unor companii. Așa s-a întâmplat recent când a fost la o firmă de îmbuteliere a băuturilor răcoritoare sau chiar cu ocazia vizitei la un producător important din industria auto.

Doar că, acum, la evenimentul Camerei de Comerț Americane premierul Ciolacu s-a întrecut pe sine. A prezentat câteva obiective economice desprinse parcă dintr-un program de guvernare fantezist și nu din realitatea românească.

Iată câteva exemple concrete. Marcel Ciolacu spune că nu este doar un vis, ci o proiecție bazată pe traiectoria economică și socială de până acum. Adică, premierul crede că obiectivul de creștere a PIB de la 320 la 500 miliarde de euro, în patru ani, este realizabil.

Să facem un mic calcul. Am împărțit, pentru simplificare, creșterea anuală în mod egal. Cu alte cuvinte, PIB-ul ar trebui să crească cu 45 miliarde euro pe an, timp de patru ani. Asta ne spune dl. Ciolacu. În termeni procentuali acest lucru ar însemna ca economia să crească succesiv, în patru ani, cu 14%, cu 12%, cu 11% și în sfârșit cu 10%. Nici vorbă de realitate, ci mai degrabă aceste creșteri sunt vise „exotice” ale dlui Ciolacu. Concret, în loc de 14% cât ar trebui să crească PIB anul acesta în viziunea dlui Ciolacu, abia dacă va ajunge la o creștere cu 2%.

Un alt obiectiv exprimat de premier este ca România să atragă investiții străine cumulate, în patru ani, de 40 miliarde de euro. Este puțin probabil ca ținta să poată fi atinsă, dacă avem în vedere că anul trecut, investițiile străine directe au fost de 6,5 miliarde de euro, incluzând și profitul reinvestit. Este adevărat că în anul 2022 investițiile străine directe au ajuns la 10 miliarde de euro, probabil acesta a fost reperul pe care l-a luat în calcul premierul când a vorbit de investiții de 40 miliarde de euro, dar trebuie remarcat că 10 miliarde a fost un vârf pe care nu putem avea siguranța că economia românească îl va atinge an de an.

În plus, trebuie luat în calcul că guvernul tocmai a impus un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu venituri mai mari de 50 milioane de euro, ceea ce înseamnă o creștere a fiscalității și, totodată, un semn de întrebare că firmele care plătesc un impozit mai mare vor fi dispuse să mai reinvestească profitul mai mic obținut.

De asemenea, Marcel Ciolacu a vorbit și despre obiectivul ca salariul mediu brut să fie de 2.000 de euro, iar salariul minim să ajungă la 1.200 de euro. Spune dl. Ciolacu că la acest nivel se va ajunge în mod natural prin aplicarea principiului european privind salariul minim.

Unde ne aflăm acum? În decembrie 2023, câștigul salarial mediu brut era de 8.301 lei, iar o creștere până la 10.000 lei, 2.000 de euro, în următorii patru ani, pare verosimilă.

Mai complicată este situația salariului minim care acum este de 3.300 lei, iar în următorii ani ar ajunge la 6.000 lei. Desigur, trebuie să nu uităm mediul de afaceri, respectiv în ce măsură vor putea IMM-urile să mai plătească salariile angajaților. Altfel, obiectivele enunțate de premierul Ciolacu sunt fie paragrafe dintr-un viitor program electoral, fie, pur și simplu, vise plăcute.”, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.