Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Constantinopol: Ctitoria Sf. Constantin Brâncoveanu şi-a sărbătorit hramul

edusoft.ro
constantin brancoveanu

Biserica Sf. Paraschevi-Pikridion din Constantinopol, ctitoria sfântului Constantin Brâncoveanu, şi-a sărbătorit duminică ocrotitoarea. Lăcaşul de cult de pe malul răsăritean al golfului „Cornul de Aur” este, începând cu anul 2004, biserica comunității ortodoxe româneşti din Turcia, notează basilica.ro.

„Potrivit tradiției consacrate, în ziua de 26 iulie, creștinii ortodocși români și greci din Istanbul s-au întrunit în centrul metropolei de pe Bosfor, pentru a sărbători memoria Sfintei Mc. Paraschevi – tămăduitoarea de boli oculare, în lăcașul care îi poarta numele (…) ctitorit de Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, în anul 1692”, a notat pr. Sergiu Vlad pe contul de Facebook.

Liturghia a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Kassianos, Episcop de Arabissos, delegatul Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

„Preasfinția Sa a prezidat Sfânta Liturghie, în limbile română și greacă. La slujbă au participat atât credincioși din cadrul comunității române din Istanbul, cât şi frați întru credință care aparțin altor comunități creștine din acest oraș”.

Biserica Sf. Paraschevi

Biserica a fost reconstruită, din temelie, în anul 1692, cu ajutorul donaţiei Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, pe locul în care se aflase vechea biserică bizantină a cartierului Prikidion.

Din vechea biserică, anterioară ctitoriei brâncoveneşti, se păstrează cele patru icoane împărăteşti aflate pe catapeteasma sfântului locaş: Mântuitorul Pantocrator, Maica Domnului cu pruncul, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfânta Muceniţă Paraschevi, ocrotitoarea bisericii.

Tot în lăcşul de cult din cartierul Hasköy se află moaștele Sfintei Arghira, născută în Prusia Bitiniei în jurul anului 1692. Ea a suferit moarte martirică aproape în aceeași perioadă cu Sfinții Brâncoveni şi este prăznuită în 30 aprilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.