Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Constipația cronică este asociată cu declinul sănătății creierului: Ce spun specialiștii

Pinterest
Constipatie

Un studiu amplu a constatat că mișcările intestinale rare sunt asociate cu un risc cu 73% mai mare de declin cognitiv, inclusiv deficite de memorie și atenție.

Constipația cronică este asociată cu un risc crescut de declin cognitiv. Descoperirea se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că sănătatea intestinelor joacă un rol în demență și în bolile conexe, cum ar fi boala Alzheimer, conform NewScientist.

Pentru a înțelege modul în care constipația este legată de sănătatea creierului, Chaoran Ma de la Universitatea din Massachusetts Amherst și colegii săi au analizat date de la peste 110.000 de adulți. Toți au raportat frecvența mișcărilor lor intestinale între 2012 și 2013. De asemenea, aceștia au evaluat cu ajutorul unui sondaj schimbările în propria memorie, atenție și alte aspecte ale cogniției pe o perioadă de doi-patru ani.

Cercetătorii au descoperit că cei care sufereau de constipație cronică - care aveau scaune la fiecare trei zile sau mai mult - aveau o funcție cognitivă mai proastă în comparație cu participanții care aveau scaune zilnice, ceea ce echivalează cu trei ani în plus de îmbătrânire cognitivă.

Constipația cronică a fost asociată cu un risc de declin cognitiv cu 73% mai mare, iar faptul de a avea mai mult de o mișcare intestinală pe zi a fost asociat cu un risc cu 37% mai mare.

Analiza genetică a probelor de scaun colectate de la 515 participanți a arătat că cei cu o cogniție mai slabă și constipație cronică aveau mai puține bacterii intestinale pentru digerarea fibrelor alimentare. Aceștia aveau, de asemenea, mai multe bacterii intestinale cunoscute pentru a provoca inflamații, comparativ cu ceilalți participanți.

Aceste diferențe între bacteriile intestinale ar putea explica de ce constipația cronică este legată de declinul sănătății creierului, spune Ma, care a prezentat aceste descoperiri la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din Olanda, la 19 iulie. De exemplu, se știe că o inflamație persistentă dăunează neuronilor la persoanele cu boala Alzheimer.

"Cu toate acestea, studiul nostru nu a fost conceput pentru a testa relațiile de cauzalitate dintre mișcările intestinale, microbiomul intestinal și cogniție", spune ea. Chiar și așa, aceste constatări susțin în continuare ideea că sănătatea intestinelor este strâns legată de sănătatea creierului.

"Sistemele corpului nostru sunt toate interconectate. Atunci când un sistem funcționează defectuos, acesta are un impact asupra altor sisteme", a declarat Heather Snyder de la Asociația Alzheimer din Chicago, într-o declarație. "A mânca bine și a avea grijă de intestinul tău poate fi o cale de a reduce riscul de demență", a spus ea.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.