Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consultantul politic Anton Pisaroglu, interviu în presa africană despre situația din Sudan: Nu este vorba despre o lovitură de stat, ci este o acțiune corectivă

arhiva personala
Anton Pisaroglu

Consultantul politic Anton Pisaroglu a vorbit, într-un interviu pentru The Times of Africa, despre situația actuală din Sudan și despre factorii care au dus la evenimentele din ultimele zile.

„Presa internațională a caracterizat imediat actualele evenimente din Sudan ca fiind o lovitură de stat, însă chestiunea este mult mai complicată decât ceea ce se vede la exterior. Armata a fost forțată să acționeze pentru a preveni o înrăutățire a situației și așa complicate, o situație în care s-a ajuns din cauza nesiguranței economice și a eșecului guvernului de a lua măsuri pentru o remedia. Cred că va fi învestit un guvern orientat către reforme, care să continue parcursul pe care a pornit Sudanul și care să mențină și să respecte toate angajamentele luate față de Uniunea Europeană și față de comunitatea internațională”, a declarat Anton Pisaroglu.

Referitor la factorii care au dus la actuala situație din Sudan, consultantul politic explică: „Au existat mai multe rupturi în interiorul Forțelor Libertății și ale Schimbării, care au dus la ruptura în două părți. Așadar, și opinia publică este acum împărțită. Această ruptură a dus la eșecul de a forma un consiliul legislativ și de a numi un șef al justiției, membrii Curții Supreme și guvernatori, la incapacitatea de a implementa convenții de pace, ceea ce a creat un risc foarte mare ca cei care contestă pacea să aleagă calea războiului, și la lipsa unui răspuns din partea prim-ministrului după ce a promis că va instala un guvern orientat către reforme”.

„În decursul ultimelor luni, au fost mai multe revolte în Sudan, în mai multe zone din țară, inclusiv în Khartoum, unde mii de oameni au protestat în fața palatului prezidențial. Toate aceste proteste au pus o presiune enormă pe guvern pentru a lua urgent măsuri care să salveze țara de la pierzanie. După cum se pare, guvernul a eșuat. Atât presa din Sudan, cât și cea din Africa au relatat că s-au ținut mai multe consultări cu prim-ministrul, care a acceptat să-și schimbe guvernul cu unul axat pe reforme, dar, mai apoi, a renunțat la idee”, a mai adăugat Anton Pisaroglu.

„Deci, nu este vorba despre o lovitură de stat, așa cum presa relatează, ci este o acțiune corectivă care a fost luată pentru ca Sudanul să revină la parcursul său inițial și să își îndeplinească obligațiile atât față de cetățenii săi, cât și față de comunitatea internațională”, a spus Anton Pisaroglu în interviul acordat presei din Africa.

Anton Pisaroglu a mai declarat: „Cred că ceea ce s-a întâmplat în Sudan a fost inevitabil și, în același timp, necesar. Dacă nu se întâmpla astăzi, s-ar fi întâmplat mâine. Este important să ne amintim că Sudanul este încă un stat fragil. Prim-ministrul a eșuat în a-și ține promisiunile față de popor și, pe lângă asta, nu a reușit să eradicheze nici corupția sau nepotismul. Cetățenii din Sudan merită schimbarea care le-a fost promisă când s-au răsculat împotriva fostului dictator, Omar al-Bashir. În ceea ce privește situația actuală, deja au fost făcuți pași, cei reținuți au fost eliberați, aeroporturile au fost deschise și accesul la internet este, din nou, neîngrădit. Sursele mele îmi spun că liderii din Sudan vor să creeze un Consiliu format din reprezentanți din toate regiunile țării și să numească un prim-ministru tehnocrat”.

„Ceea ce este important acum este ca actuala conducere militară să vină cu un guvern credibil, orientat către reforme, care va ghida și va conduce Sudanul către direcția cea bună și care va arăta cetățenilor săi și întregii comunități internaționale că țara se angajează să-și continue parcursul democratic. Democrația este singura variantă”, a concluzionat Anton Pisaroglu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.