Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poate fi redus consumul de energie și apă din școli, prin combaterea risipei

Romania Eficienta
svoala renovata romania eficienta

Renovarea aprofundată a școlilor reprezintă cea mai eficientă metodă de a reduce semnificativ consumul de energie din aceste clădiri. În lipsa fondurilor necesare pentru derularea unor investiții atât de ample, există măsuri care pot contribui în mod semnificativ la reducerea pierderilor de energie și la optimizarea consumului de apă, aducând beneficii atât pentru bugetul școlii, cât și pentru mediu. În acest articol, vă prezentăm câteva astfel de intervenții ce pot genera economii de energie și apă, în prezent surse majore de cheltuieli pentru orice școală.

Creați o cultură pentru utilizarea responsabilă a resurselor

În primul rând, comportamentele zilnice ale utilizatorilor clădirii sunt extrem de importante în gestionarea consumului de energie și, implicit, a valorii facturilor. De la personalul administrativ și didactic, până la elevi, cu toții trebuie educați și motivați să contribuie la reducerea risipei.

Așadar, elevii trebuie ajutați să înțeleagă modul în care obiceiurile lor au impact asupra consumului de energie și cum schimbarea acestora poate avea un efect pozitiv. Motivația de a pune cu plăcere în practică sfaturile primite poate fi câștigată dacă li se explică sensul resurselor finite și importanța conservării acestora. Dragostea pentru mediu poate fi cultivată în multe feluri, atât prin cursuri, cât și prin concursuri și excursii, iar informațiile învățate devreme despre utilizarea eficientă a resurselor îi va însoți toată viața. Nu în ultimul rând, încurajați și recompensați ideile și activitățile care vor reduce consumul de apă și energie.

Pași mici cu efecte mari pentru reducerea consumului

Mai departe, iată câțiva pași ce pot fi aplicați de către oricine din școală, pe care inclusiv copiii pot fi încurajați să îi facă:

Țineți robinetele de apă închise atunci când nu sunt utilizate. De exemplu, în timp ce vă spălați pe mâini, utilizați apa doar pentru clătire. Când lăsați robinetul să curgă, pierdeți până la 8 litri de apă pe minut, conform datelor Comisiei Europene.

Stingeți luminile nefolosite, fiecare cantitate mică de energie economisită adunată poate însemna o mare diferență.

Evitați să aprindeți inutil becurile, profitând cât mai mult de lumina naturală a soarelui. O lumină naturală bună, pe lângă reducerea cererii de energie, poate crește atenția, concentrarea și relaxarea, conducând la o performanță școlară îmbunătățită cu până la 18%, conform cercetărilor:::

TOATE DETALIILE AICI/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.